Uutiset

Hongkongilainen mediamoguli Jimmy Lai sai syytteen turvallisuuslain rikkomisesta

Lai on tähän mennessä korkea-arvoisin henkilö Hongkongissa, jota syytetään Pekingin kesäkuussa hyväksymän lain nojalla.
Liikemies Jimmy Lai arkistokuvassa vuodelta 2007. Nyt Hongkongin hallinto syyttää häntä vehkeilystä vieraan valtion kanssa. Kuva: epa08876549
Liikemies Jimmy Lai arkistokuvassa vuodelta 2007. Nyt Hongkongin hallinto syyttää häntä vehkeilystä vieraan valtion kanssa. Kuva: epa08876549

Hongkongissa demokratia-aktivisti ja mediamoguli Jimmy Lai, 73, on saanut syytteen kansallisen turvallisuuslain rikkomisesta epäiltynä vehkeilystä vieraan valtion kanssa, kertoi hänen omistamansa Apple Daily -lehti perjantaina viitaten poliisilähteisiin.

Lai on jo vuosikaudet ollut kiivas Pekingin kriitikko. Hän on tähän asti korkea-arvoisin henkilö, jota syytetään viime kesäkuussa voimaan astuneen turvallisuuslain nojalla tässä Kiinalle kuuluvassa kaupungissa.

Hänen on määrä astua oikeuden eteen lauantaina, kertoi lehti, joka on tunnettu ärhäkästä ja kriittisestä tyylistään kertoa Kiinan ja Hongkongin asioista.

Turvallisuuslaissa Peking määrittelee elinkautisen vankeustuomion arvoiseksi Kiinasta irtautumaan pyrkimisen, kumouksellisuuden, terrorismin ja salaisen yhteistyön vieraan valtion kanssa. Länsi ja ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että lain avulla pyritään murskaamaan toisinajattelijat tässä kaupungissa, jossa on ollut Manner-Kiinasta poikkeavat kansalaisoikeudet.

Hongkongin viranomaisten ja Pekingin mukaan turvallisuuslaki paikkaa aukkoja, jotka paljastuivat osin väkivaltaisissa ja pitkäkestoisissa hallinnon vastaisissa mielenosoituksissa viime vuonna.

”Tavoite on sulkea Jimmy Lain suu”

– Tavoitteena on pitää Jimmy Lai ja sulkea hänen suunsa, kommentoi Lain työtoveri Mark Simon Reutersille.

Lain johtama Next Media -ryhmä on viimeisiä hongkongilaisten vapauksia ajavia linnakkeita kaupungissa. Poliisit pidättivät hänet viime elokuussa tehdessään ratsian tämän Apple Dailyn toimistoon.

Lai pääsi myöhemmin vapaaksi takuita vastaan, mutta hänet pidätettiin uudelleen 2. joulukuuta kun häntä syytettiin petoksesta koskien hänen omistamansa toimistorakennuksen vuokraamista.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997 saaden lupauksen, että Hongkongin kansalaisten Manner-Kiinasta poikkeavat vapaudet säilytettäisiin 50 vuotta. Pekingin voimatoimet Hongkongin toisinajattelijoita kohtaan ovat lisänneet myös Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä jännitteitä.

Aiemmin Hongkongin viranomaiset tuomitsivat vankeuteen turvallisuuslain rikkomisesta myös demokratia-aktivisti Joshua Wongin ja tämän kaksi kumppania.

Uusimmat

Fingerpori

comic