Uutiset

Hongkongin demokratia-aktivistit joutuvat tuomiolle – protestiliike halusi lisää autonomiaa Kiinasta

Hongkongissa oikeus on todennut protestiliikkeen johtajat syyllisiksi rikoksiin.

Oikeudenkäyntiä käydään yhdeksää demokratia-aktivistia vastaan, jotka johtivat vuoden 2014 Occupy-protesteja. Protesteissa vaadittiin suurempaa autonomiaa Kiinasta.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Oikeudenkäyntiä pidetään laajasti merkkinä siitä, että poliittiset vapaudet ovat kaventuneet nykyisin Kiinaan kuuluvassa kaupungissa.

Syytettyjen joukossa on lakiprofessori, kaksi kansanedustajaa, eläköitynyt pastori ja entisiä opiskelija-aktiiveja. Heitä voi odottaa jopa seitsemän vuoden vankeustuomio.

Syytteiden mukaan kolme heistä johti protestien suunnittelua ja sai kannattajat liikkeelle.

– Syy, miksi harjoitimme kansalaistottelemattomuutta, oli se, että haluamme oikeutta hongkongilaisille, 54-vuotias lakiprofessori Benny Tai, yksi syytetyistä, kertoi Reutersille ennen oikeudenkäyntiä.

Tuomari Johnny Chan sanoi, että vaikka kansalaistottelemattomuuden käsite ”tunnistetaan Hongkongissa”, se ei ollut puolustus rikossyytteeseen.

Protesti sai nimen sateenvarjoliike

Protesti alkoi vuonna 2014, kun Kiina oli päättänyt sallia Hongkongiin suorat vaalit, mutta listalla saisi olla ainoastaan ehdokkaita, jotka Kiinan hallinto on hyväksynyt.

Aktivistit aloittivat väkivallattoman kansalaistottelemattomuusprotestin, johon liittyi myös opiskelijoiden järjestämiä mielenilmauksia. Lopulta kymmenettuhannet ihmiset leiriytyivät kaduille osoittamaan mieltä ja vaativat täysin vapaita vaaleja.

Protesti sai nimen sateenvarjoliike, koska ihmiset käyttivät sateenvarjoja suojautuakseen poliisien vapauttamalta kyynelkaasulta.

Muutamiin satoihin ihmisiin kutistunut mielenosoitus kesti lopulta 79 päivää, eikä se onnistunut tavoitteessaan.

Hongkong on entinen Britannian siirtomaa, joka annettiin takaisin Kiinalle vuonna 1997. Luovutuksen ehtoihin kuului, että Hongkongilla olisi ”suuri autonomia, pois lukien ulkomaan ja puolustusasioissa” seuraavat 50 vuotta.

Uusimmat

Fingerpori

comic