Uutiset

Hongkongin hallintojohtaja joutui perumaan puheensa parlamentissa protestien takia

Myöhemmin pitämässään videopuheessa Carrie Lam lupasi helpottaa alueen huutavaa asuntopulaa.
Demokratia-aktivisteihin kuuluvat parlamentaarikot näyttivät kuvia, joissa Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin kädet olivat veressä. He estivät huudoillaan Lamin puheen alueparlamentissa. Kuva: MIGUEL CANDELA
Demokratia-aktivisteihin kuuluvat parlamentaarikot näyttivät kuvia, joissa Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin kädet olivat veressä. He estivät huudoillaan Lamin puheen alueparlamentissa. Kuva: MIGUEL CANDELA

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam joutui keskiviikkona luopumaan yrityksestään pitää vuosittaisen puheensa alueparlamentin edessä parlamentin jäsenten huudettua hänet hiljaiseksi. Sen sijaan hän myöhemmin piti puheensa videolla luvaten parantaa Hongkongin pahaa asuntopulaa.

Lam lupasi lisätä asuntoprojekteja ja julkisesti tuettujen asuntojen myyntiä.

Kiinan hallinnoimalla alueella on ollut laajoja protesteja jo neljän kuukauden ajan. Asuntojen taivaita tavoittelevat hinnat erityisesti nuorten hongkongilaisten kohdalla ovat olleet omiaan lisäämään asukkaiden tyytymättömyyttä, joka ilmenee väkivaltaisiksikin yltyneissä protesteissa.

Lamin toimenpiteillä yritetään ottaa takaisin Hongkongin haltuun laajoja maa-alueita, jotka ovat asuntokeinottelijoiden omistuksessa.

– Luomme päättäväisesti mahdollisuuksia omistaa koti ihmisille, joilla on erilaiset tulot jotta he voivat onnellisesti asua Hongkongissa, Lam kertoi.

Päämääränä kaikille oma asunto

Hän asetti päämääräksi, että jokainen Hongkongin kansalainen ja hänen perheensä voisi ratkaista asunto-ongelmansa saamalla oman asunnon.

Lam on tähän saakka torjunut erovaatimukset. Hän sanoi että kaupungin uusilla alueilla on yksityistä maata 700 hehtaarin verran. Nämä alueet aiotaan ottaa nyt asetuksella takaisin julkiseen käyttöön.

Hallinnon arvioiden mukaan asuntokeinottelijoiden hallussa on ”vähintään tuhat hehtaaria” maatalousmaata. Lam kehotti keinottelijoita suostumaan maiden siirtämiseen julkiseen käyttöön. Lam ei kertonut tarkemmin suunnitelmista, miten ne toteutetaan.

Hongkong siirtyi Kiinan omistukseen Britannialta vuonna 1997. Ennen tätä Britannian hallinto käytti asetusta maa-alueiden ottamiseksi julkiseen käyttöön tarjoten maanomistajille korvauksia.

Tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut sen jälkeen, kun Hongkong siirtyi Kiinalle.

”Carrie Lamin kädet ovat veressä”

Aiemmin demokratia-aktivisteihin kuuluvat parlamentaarikot huusivat Lamille ”viisi vaatimusta, ei yhtään vähempää” tämän yrittäessä pitää puhetta alueparlamentissa. Hongkong on ajautunut suurimpaan poliittiseen kriisiin sinä aikana, kun se on kuulunut Kiinalle.

Demokratia-aktivistien vaatimuksiin kuuluu vaatimus sallia hongkongilaisille äänestää hallintojohtajasta sekä riippumaton tutkimus siitä, miten poliisi on kohdellut mielenosoittajia. Aktivistien mukaan poliisi on käyttänyt protestien tukahduttamiseen liikaa väkivaltaa.

Joillakin protestoijilla parlamentissa oli kasvoillaan Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä esittävä kasvonaamio.

Parlamentaarikko Tanya Chan syytti Lamia Hongkongin kaaoksesta.

– Hänen molemmat kätensä ovat veressä, sanoi liikuttuneen oloinen Chan tiedotustilaisuudessa Lamin puheen perumisen jälkeen.

– Toivomme että Carrie Lam vetäytyy syrjään ja eroaa. Hänellä ei ole kykyä hallita… hän ei ole sopiva hallintojohtajaksi.

Lam on toistaiseksi kieltäytynyt tekemästä mitään uusia myönnytyksiä protestoijille. Hänen mukaansa ”väkivalta luo uutta väkivaltaa”.

Uusimmat

Fingerpori

comic