Uutiset

Hongkongin hallintojohtaja tyttöystävänsä surmanneesta miehestä: "Hän on vapaa mies, jolla on vapaa tahto"

Surman tunnustanut Chan Tong-Kai, 20, on ollut vapaalla jalalla viikon. Hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan mies ja hänen perheensä pohtivat sopivaa ajankohtaa paluulle Taiwaniin, jossa hänet tuomitaan teosta.
Vapauduttuaan vankilasta viime viikolla Chan Tong-kai kumarsi syvään ja pyysi tekoaan anteeksi kuolleen Poon Hiu-wingin perheeltä. Chan sanoo palaavansa Taiwaniin tuomiolle, mutta milloin, ei ole tiedossa. Kuva: JEROME FAVRE
Vapauduttuaan vankilasta viime viikolla Chan Tong-kai kumarsi syvään ja pyysi tekoaan anteeksi kuolleen Poon Hiu-wingin perheeltä. Chan sanoo palaavansa Taiwaniin tuomiolle, mutta milloin, ei ole tiedossa. Kuva: JEROME FAVRE

Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kommentoi tiistaina hongkongilaisen Chan Tong-kain tapausta. Chan, 20, on tunnustanut surmanneensa tyttöystävänsä Poon Hiu-wingin, 20, Taiwanin lomamatkalla alkuvuodesta 2018.

– Hän on vapaa mies, jolla on vapaa tahto, Lam sanoi viikottaisessa toimittajatapaamisessa. Asiasta kertoivat uutistoimisto Bloomberg, aasialainen uutiskanava CNA ja kiinalainen Global Times.

Chanin epäillään surmanneen Poonin hotellihuoneessa, sulloneen vainajan matkalaukkuun ja kuljettaneen hänet joenpenkalle, josta Poon löytyi kuolleena. Chan matkusti takaisin Hongkongiin yksin.

Chan tuomittiin Hongkongissa kuitenkin varkaudesta ja rahanpesusta. Chan käveli viikko sitten vapauteen istuttuaan 18 kuukauden tuomion.

Surmasta alkoivat Hongkongissa viisi kuukautta jatkuneet protestit, jotka ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Hongkong alkoi Chanin tapauksen takia valmistella sittemmin torpattua luovutuslakia, joka olisi mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen paitsi Taiwaniin, myös Manner-Kiinaan. Hongkongilaiset säikähtivät lakialoitettta, koska Kiina on tunnettu ihmisoikeusrikkomuksista.

Hongkong katsoo, että sillä ei ole toimivaltaa Taiwanissa tapahtuneeseen epäiltyyn murhaan. Taiwan puolestaan vaatii Hongkongia pidättämään Chanin ja luovuttamaan tämän sen viranomaisille. Chan on sanonut palaavansa itsenäisesti.

Hongkong huolehtii Chanin turvallisuudesta

Vaikka Lam korosti Chanin vapaata tahtoa, hän myös sanoi hongkongilaisten viranomaisten olleen yhteydessä Taiwaniin Chanin paluusta. Hän vahvisti, että Chan on lähettänyt Lamille kirjeen, jossa Chan vakuuttaa palaavansa Taiwaniin ”kantaakseen vastuun teostaan”.

Lamin mukaan asiaa ovat mutkistaneet ”monimutkaiset ja osittain sekavat viestit vastapuolelta” eli Taiwanista.

– Chan ja hänen perheensä luultavasti selvittävät joitakin näistä viesteistä, jotta Chan voisi päättää paluuaikataulustaan Taiwaniin. Selvitykset ovat tarpeellisia reilua oikeudenkäyntiä varten, Lam sanoi.

Lam myös sanoi, että Hongkong huolehtii Chanin turvallisuudesta, muttei paljastanut yksityiskohtia.

Taiwan antoi pidätysmääräyksen Chanista joulukuussa. Se edellyttää Hongkongin viranomaisten luovuttavan Chanin ja sanoo pyytäneensa Hongkongilta toistuvasti apua tapauksen selvittämiseksi.

– On uskomatonta olettaa, että Chan lentäisi Taiwaniin itsekseen. Poliittinen järjestely ”antautumisesta” vaarantaisi muiden, samalla lennolla olevien matkustajien turvallisuuden, Taiwanin Manner-Kiinan ministeriö totesi.

”Ihmisten pitäisi karttaa väkivaltaa”

Hongkongin protesteissa vaaditaan laajempaa demokratiaa ja selvempää itsehallintoa erotuksena Kiinaan. Protestoijat ovat tyytymättömiä aluejohtaja Lamiin, jota pidetään Kiinan sätkynukkena.

Hongkong on yrittänyt suitsia mielenosoituksia määräämällä protestikieltoja, kieltämällä kasvomaskit ja laajentamalla poliisien oikeuksia voimankäyttöön.

Lam kommentoi tiistaina protesteja sanoen, että ihmisten pitäisi karttaa väkivaltaa jotta viranomaisilla olisi mahdollisuus katkaista äärimmäinen väkivalta.

– Jos suuri joukko ihmisiä antaa väkivallalla hyväksyntänsä tai ihannoi sitä, pelkään että meidän on entistä hankalampaa saada tilanne hallintaan, hän sanoi.

Brittien vuoteen 1997 saakka hallitsema Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jonka asukkailla on vapauksia, joita mantereella ei ole.

Uusimmat

Fingerpori

comic