Uutiset

Hongkongin johtaja: kiistelty luovutuslaki "kuopattu" – epäluuloiset mielenosoittajat vaativat johtajan eroa

Ero vaatisi arvioiden mukaan Kiinan keskushallinnon hyväksynnän.
Carrie Lam on Hongkongin neljäs hallintojohtaja Kiinan vallan aikana. Hän on toiminut virassa heinäkuusta 2017 lähtien. Kuva: VIVEK PRAKASH
Carrie Lam on Hongkongin neljäs hallintojohtaja Kiinan vallan aikana. Hän on toiminut virassa heinäkuusta 2017 lähtien. Kuva: VIVEK PRAKASH

Hongkongin kiistelty ja suuria mielenosoituksia luonut luovutuslakihanke on kuopattu, kertoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam tiistaina Reutersin mukaan.

Laki olisi mahdollistanut rikollisten luovuttamisen erityishallintoalueelta Manner-Kiinaan. Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään aloitetta vastaan ja muun muassa vallanneet Hongkongin lainsäädäntöneuvoston rakennuksen.

Lam oli aiemmin reagoinut protesteihin jäädyttämällä lakihankkeen käsittelyn.

Nyt osa mielenosoittajista kuitenkin epäili Lamin vain kikkailevan sanoilla puhumalla kuopatusta hankkeesta ja vaati lakialoitteen virallista lopettamista. He epäilivät hankkeen käynnistyvän uudelleen myöhemmin. Hallintojohtaja kiisti syytöksen.

– Sellaista suunnitelmaa ei ole. Lakiesitys on kuopattu, Lam totesi tiedotustilaisuudessa.

Aluejohtaja ei aio erota

Lamin kommentit eivät vakuuttaneet mielenosoittajia, joista moni on ollut yliopisto-opiskelijoita.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Lamin eroa ja riippumatonta tutkintaa poliisin toimista protestoijia vastaan. Lisäksi he vaativat, ettei väkivaltaiseksi yltynyttä mielenosoitusta 12. kesäkuuta kutsuttaisi mellakaksi. Kyseisenä päivänä poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

Lam ei puolestaan lämmennyt vaatimuksille.

– Hallintojohtajan ei ole helppoa väistyä, ja minulla on yhä intohimona ja aikeena Hongkongin väestön palveleminen.

Hänen eronsa vaatisi arvioiden mukaan Kiinan keskushallinnon hyväksynnän, sillä se myös virallisesti nimittää hallintojohtajan. Valintaprosessin myötä saarialueen johtajaksi nousee emomaahan myönteisesti suhtautuva henkilö.

Lähiaikojen mielenosoitukset ovat korostaneet Hongkongin ja Kiinan vaikeaa suhdetta. Hongkong palautui Kiinalle Britannian omistuksesta vuonna 1997 itsehallintolupausten saattelemana, mutta Kiinan keskushallintoa on vuosien varrella syytetty alueen erityisaseman rapauttamisesta.

Hongkongilaisilla on kansalaisoikeuksia, joita emomaan puolella ei tunnusteta, kuten oma oikeuslaitos ja oikeus osoittaa mieltä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti