Uutiset

Hongkongin kansainvälisen lentoaseman lähtevät lennot peruttiin – yhä väkivaltaisemmat mielenosoitukset jatkuvat kymmenettä viikkoa

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat väkivaltaisesti yhteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hongkongissa. Protestit ovat jatkuneet tänään maanantaina ja kaikki lähtevät lennot on peruttu. Peruuntumiset vaikuttavat myös Finnairin lentoihin.
Mielenosoittajat valtasivat Hongkongin kansainvälisen lentoaseman maanantaina. Kuva: JEROME FAVRE
Mielenosoittajat valtasivat Hongkongin kansainvälisen lentoaseman maanantaina. Kuva: JEROME FAVRE

Hongkongin mielenosoitukset jatkuivat maanantaina jo kymmenettä viikkoa. Tuhannet hallituksen vastaiset mielenosoittajat valtasivat Hongkongin kansainvälisen lentokentän ja aiheuttivat häiriötä.

Mielenosoittajien odotettiin kokontuvan maanantaina kansainväliselle lentoasemalle. Mielenosoittajat ovat protestoineet lentoasemalla jo neljä päivää peräkkäin.

Mielenosoittajien vuoksi kaikki lähtevät lennot Hongkongin kansainväliseltä lentokentältä on peruttu. Lentokentästä vastaavat viranomaiset peruivat yli 160 lentoa.

Finnairin viestintä kommentoi peruuntuneiden Hongkongin lentojen vaikuttavan myös Finnairin lentoihin. Finnairin viestintä ei osannut vielä arvioida mihin lentoihin peruuntumiset vaikuttavat, ja kertoivat, että asiaa selvitellään parhaillaan.

Kiinan hallituksen pinna kireällä

Kiinan hallitus alkaa olla kypsä mielenosoittajien toimintaan. Kiinan viranomaiset tuomitsivat maanantaisessa lausunnossaan mielenosoittajat aikaisempaa vahvemmin.

Viranomaiset totesivat maanantaina, että Hongkongin radikaalit mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallisia välineitä hyökätäkseen poliisia vastaan, joka on jo itsessään vakava väkivaltainen rikos. Se on viranomaisen mukaan myös ensimmäinen merkki terrorismin kehittymisestä. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Lisäksi Kiinan viranomaiset sanoivat maanantaina, että Hongkongin tilanne on nyt kriittisessä vaiheessa ja hallituksen vastaisten väkivaltaisten protestien on loputtava.

Poliisi hakkasi pampuilla ja pidätti satoja

Maanantaina Hongkongin poliisi demonstroi vesitykin tehoja mielenosoittajille. Reutersin mukaan poliisi ei ole ikinä käyttänyt vuonna 2014 hankittua vesitykkiä.

Yöllisen yhteenoton jäljet näkyivät jälleen maanantaiaamuna Hongkongin kaduilla. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä hallitusta vastustavat mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa väkivaltaisesti yhteen. Viikolle on suunniteltu uusia mielenosoituksia.

Sunnuntaina poliisi turvautui jälleen voimakeinoihin levottomiksi äityneillä alueilla eri puolilla saarivaltiota. The Guardian kertoo, että sunnuntaina kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka poliisi hakkaa ihmisiä pampuilla ja suihkuttaa kyynelkaasua väkijoukkoon. Reutersin mukaan poliisi on kesän aikana pidättänyt jo yli 600 mielenosoittajaa, ja pidätykset jatkuivat sunnuntaina.

Osa mielenosoittajista loukkaantui, ja sosiaalisessa mediassa levisi kuvia heistä. Viranomaisten mukaan yhteenotossa loukkaantui myös poliiseja. Loukkaantumisen syynä olivat heidän mukaansa poliisia kohti heitetyt polttopullot.

Vaatimukset demokratiasta

Mielenosoittajat estivät sunnuntaina pääsyn useisiin julkisiin tiloihin ja sulkivat teitä keskeisillä ostosalueilla. Heidät odotetaan siirtyvän maanantaiyöllä osoittamaan mieltään poliisin pääkonttorin ulkopuolelle.

Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi. Mielenosoitukset alkoivat vastustuksena luovutuslakialoitteelle, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan.

Kesän aikana mielenosoittajat ovat alkaneet esittää laajempia vaatimuksia demokratiasta. He ovat sanoneet taistelevansa heikkenevän yksi maa, kaksi järjestelmää -sopimuksen puolesta. Vuonna 1997 Kiinan kanssa tehty sopimus takaa Hongkongille suhteellisen autonomian 50 vuoden ajaksi. Hongkongilaiset kokevat, että luovutuslakialoite on Kiinan viimeisin keino yrittää puuttua Hongkongin politiikkaan ja näin heikentää sen autonomista asemaa.

Hongkongilaiset mielenosoittajat ovat vaatineet hallitusta kuuntelemaan yleisön vaatimuksia. Yksi näistä vaatimuksista on itsenäinen tutkimus poliisin toimintaan ja mielenosoittajien kohteluun kesän protestien aikana.

Kiina kutsuu protestoijia rikollisiksi

Jatkuvista levottomuuksista on kehittynyt Hongkongin vakavin kriisi vuosikymmeniin. Samalla mielenilmaukset ovat kasvaneet yhdeksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Peking on syyttänyt ulkomaisia voimia mielenosoittajien rohkaisemisesta. Syytöksiä on esitetty esimerkiksi Britannialle. Kiinalaiset viranomaiset ovat nimittäneet mielenosoittajia rikollisiksi ja varoittaneet heitä seurauksista.

Päivitetty artikkeliin 12.8. kello 15.30: lentoja peruttu ja Kiinan lausunnot.

Uusimmat

Fingerpori

comic