Uutiset

Hongkongin lentoliikenne on osittain palautunut – vielä tiistaina satoja lentoja peruttu, Kiina koventaa lausuntojaan

Kiinan hallituksen mukaan Hongkongissa on nähtävissä terrorismin merkkejä. Jos mielenosoitukset määritellään terrorismiksi, se voi tarkoittaa voimakeinojen kovenemista. Maanantaina Hongkongin poliisi esitteli vesitykin tehoja varoituksena mielenosoittajille.
Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat maanantaina Hongkongin kansainväliselle lentoasemalle, mikä aiheutti lentoliikenteen seisahtumisen. Peruutuksia on luvassa myös tiistaina. Kuva: LAUREL CHOR
Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat maanantaina Hongkongin kansainväliselle lentoasemalle, mikä aiheutti lentoliikenteen seisahtumisen. Peruutuksia on luvassa myös tiistaina. Kuva: LAUREL CHOR

Lentoliikenne on osittain palautunut Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä, mutta satoja lentoja on yhä peruttu tiistaina. Hongkongin lipun alla lentävä Cathay Pacific -lentoyhtiö kertoi verkkosivullaan peruneensa tiistailta yli 200 lentoa.

Maanantaina tuhansien ihmisten lentoasemaprotesti seisautti lentoliikenteen. Suurin osa poistui lentoasemalta pian puolenyön jälkeen, mutta noin 50 mielenosoittajaa oli paikalla vielä tiistaiaamuna.

Hongkongin lentokenttä on matkustajamäärältään maailman kahdeksanneksi vilkkain ja sieltä matkustaa vuosittain 73 miljoonaa ihmistä.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puhui medialle varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Hänen mukaansa lakia rikotaan vapauden nimissä ja se vahingoittaa oikeusvaltiota. Mielenosoittajien harjoittama väkivalta on Lamin sanojen mukaan ajanut Hongkongin paniikkiin ja kaaokseen. Hänen äänensä särkyi, kun hän puhui toimittajille.

– Avoin, vapaa, erittäin suvaitsevainen ja taloudellisesti vakaa Hongkong saa syviä haavoja. Toipuminen voi kestää pitkään, Lam sanoi tiistaina.

Lam pyysi jokaista siirtämään erimielisyyden sivuun ja rauhoittumaan. Hän kehotti jokaista pysähtymään hetkeksi ja katsomaan, kuinka saarivaltiota ollaan työntämässä kohti kuilua.

Kiina tiukentaa sanojaan

Yhä väkivaltaisemmat mielenosoitukset ovat ajaneet saarivaltion pahimpaan kriisiin vuosikymmeniin. Samalla tilanne Kiinan erityishallintoalueella on muodostunut erääksi suurimmista haasteista Kiinan presidentin Xi Jinpingin hallituskaudella. Kiina onkin koventanut sanojaan viime viikkoina. Maanantaina Kiina sanoi, että mielenosoitukset ovat saavuttaneet kriittisen rajan.

Kiinan viranomaisten mukaan mielenosoittajat ovat viime päivinä toistuvasti käyttäneet äärimmäisen vaarallisia aseita poliisia vastaan. Heidän mukaansa nähtävillä on merkkejä terrorismin kehittymisestä ja väkivaltaisuuksien on loputtava.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan protestien määrittely terrorismiksi voi johtaa terrorismin vastaisten lakien käyttöön. Maanantaina Hongkongin poliisi esitteli jo vesitykin tehoja varoituksena mielenosoittajille. Poliisi ei ole ikinä käyttänyt vuonna 2014 hankittua vesitykkiä.

Mielenosoitukset alkoivat vastustuksena luovutuslakialoitteelle, joka toteutuessaan mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen oikeudenkäyntiä varten Manner-Kiinaan. Kesän aikana protestit ovat kasvaneet laajemmiksi vaatimuksiksi demokratiasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic