Uutiset

Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat – nyt mielenosoittajat sotkivat junaliikenteen

Perjantaina mielenosoittajat olivat lentoasemalla, nyt junaliikenne estettiin pahimpaan ruuhka-aikaan.
Matkustajat jonottavat ruuhkautuneella rautatieasemalla Hongkongissa. Kuva: RITCHIE B. TONGO
Matkustajat jonottavat ruuhkautuneella rautatieasemalla Hongkongissa. Kuva: RITCHIE B. TONGO

Sadat hongkongilaismielenosoittajat pysäyttivät junien kulun ruuhka-aikaan tiistaiaamuna ja aiheuttivat liikennekaaoksen.

Työmatkalaiset tungeksivat asemilla ympäri kaupunkia ja yrittivät päästä juniin, jotka olivat pahasti myöhässä. Osa linjoista ei kulkenut ollenkaan. Aktivistit tukkivat junien ovia, mikä pakotti sadat ihmiset lähtemään asemilta etsimään vaihtoehtoisia kulkupelejä.

– Emme tiedä, kauanko aiomme pysyä täällä. Meillä ei ole johtajaa. Kuten huomaat, tämä on joukkoliike nyt, sanoi 21-vuotias naamioitunut mielenosoittaja, joka sanoi nimekseen Sharon.

– Tarkoituksemme ei ole aiheuttaa ihmisille häiriötä, mutta meidän täytyy saada viranomaiset ymmärtämään, miksi protestoimme. Jatkamme tätä niin kauan kuin tarvitaan, hän jatkoi.

Asemalla kaikuivat myös ”vapauttakaa Hongkong” ja ”aikamme vallankumous” -huudot.

Liikenneministeri Frank Chan pyysi mielenosoittajia jättämään viittä miljoonaa ihmistä päivässä kuljettajan rautatieverkoston rauhaan.

Joukkoliikenneprotesti on jatkoa perjantaina Hongkongin kansainvälisellä lentoasemalla pidetylle mielenosoitukselle. Viikonloppuna mielenosoitukset puolestaan kärjistyivät aktivistien ja poliisin yhteenottoihin, joissa poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Aluejohtajalla on yhä Kiinan tuki

Vuonna 1997 Kiinalle palautettu Hongkong on vuosikymmenten pahimmassa poliittisessa kriisissä kaksi viikkoa jatkuneiden yhä väkivaltaisemmiksi käyvien mielenosoitusten vuoksi. Ne alkoivat kolme kuukautta sitten protestina luovutuslainsäädäntöä vastaan.

Uusi laki olisi antanut mahdollisuuden luovuttaa rikoksista epäiltyjä hongkongilaisia Manner-Kiinaan oikeudenkäynteihin. Laki on jäissä, mutta mielenosoitukset ovat laajenneet koskemaan koko Hongkongin hallintoa.

Mielenosoituksia on lähes päivittäin, joskus lyhyelläkin varoitusajalla. Ne haittaavat liikennettä ja yritystoimintaa ja asettavat Hongkongin poliisivoimat lujille. Poliisia on myös syytetty liiasta voimankäytöstä.

Uusimpien, heinäkuisten mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia asukkaista on tyytymättömiä Hongkongin aluejohtajaan Carrie Lamiin.

Kiina toisti maanantaina tukevansa Lamia ja Hongkongin poliisia ja kehotti asukkaita vastustamaan väkivaltaisuuksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti