Uutiset

Hongkongissa kaaoksen yö – Poliisi ampui kovilla, tulipaloja, metroliikenne pysähtyi, yrityksiä kiinni

14-vuotias mielenosoittaja on sairaalahoidossa. Poliisin mukaan ampumatapauksessa oli kyse itsepuolustuksesta.
Mielenosoittajat sytyttivät perjantaina tulipaloja muun muassa metroasemien sisäänkäynneille. Hongkongin koko metroliikenne on toistaiseksi pysähdyksissä. Kuva: FAZRY ISMAIL
Mielenosoittajat sytyttivät perjantaina tulipaloja muun muassa metroasemien sisäänkäynneille. Hongkongin koko metroliikenne on toistaiseksi pysähdyksissä. Kuva: FAZRY ISMAIL

Mielenosoitukset ovat muuttuneet entistä väkivaltaisemmiksi Honkongissa, kun poliisi ampui teini-ikäistä mielenosoittajaa viime yönä.

Poliisin mukaan tapauksessa oli kyse itsepuolustuksesta. Ampujana oli poliisi, joka oli syttynyt palamaan 14-vuotiaan mielenosoittajan heittämästä palopommista.

Terveysviranomaisten mukaan nuori on sairaalahoidossa, ja hänen tilansa on vakaa.

Loukkaantuneita ainakin 31

Väkivalta on lisääntynyt kaupungissa muutoinkin.

Mielenosoittajat ovat heittäneet polttopulloja poliisia kohti sekä sytyttäneet tulipaloja metro- ja juna-asemille sekä yhteen tyhjillään olleeseen junaan. Kahden liikennetyöntekijän kerrotaan loukkaantuneen.

Poliisi käytti kyynelkaasua useassa eri paikassa hajottaakseen mielenosoittajien joukkoja, mutta heikoin tuloksin.

Sairaalalähteiden mukaan perjantain mielenosoituksissa koukkaantui 31 henkilöä, joista kaksi vakavasti.

Kasvojen peittämiskielto suututti mielenosoittajat

Neljä kuukautta jatkuneet mielenosoitukset kiihtyivät sen jälkeen, kun itsehallintoalueen johtaja Carrie Lam kielsi hätätilalainsäädännön perusteella kasvojen peittämisen yleisillä paikoilla. Määräystä on viimeksi käytetty yli 50 vuotta sitten.

Kiinan tukeman Lamin mukaan viranomaiset voivat hätätilalainsäädännön perusteella tehtä ”mitä tahansa määräyksiä”, joiden se katsoo olevan yleisen edun mukaisia.

Mielenosoittajat eivät kuitenkaan näytä noudattaneen kasvojen peittämiskieltoa. Sen sijaan päätös näytti suututtaneen heitä entisestää, ja kaduilla muun muassa poltettiin Kiinan lippu

Metroliikenne suljettiin kokonaan

Kaupungin metroista vastaava MTR Corp sulki liikenteen perjantaina.

– Koska emme enää pysty takaamaan turvallista ja luotettavaa palvelua matkustajille näissä olosuhteissa, yhtiöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea koko liikenneverkkonsa, yhtiö perusteli.

Kaikki asemat suljettiin perjantai-iltana, ja suuri joukko ihmisiä jäi saarroksiin. Honkongin metrossa on normaalisti viisi miljoonaa matkustajaa päivässä.

Myös toistakymmentä kauppakeskusta, markettia ja kiinalaispankkia on suljettu ainakin lauantain. Perjantaina noin sata mielenosoittajaa piiritti Bank of China (Hong Kong) pankin konttorin ja toisaalla rikkoivat kiinalaisyhtiön myymälän ikkunoita.

Uusimmat

Fingerpori

comic