Uutiset

Hongkongissa pidätettiin demokratia-aktivisteja ennen viikonlopun protesteja

Demosisto-demokratialiikkeen johtaja Joshua Wong (oik.) ja jäsen Agnes Chow pidätettiin perjantaina Hongkongissa. He pääsivät vapaaksi takuita vastaan. Kuva: JEROME FAVRE
Demosisto-demokratialiikkeen johtaja Joshua Wong (oik.) ja jäsen Agnes Chow pidätettiin perjantaina Hongkongissa. He pääsivät vapaaksi takuita vastaan. Kuva: JEROME FAVRE

Hongkongilainen demokratia-aktivisti Joshua Wong asetettiin perjantaina syytteeseen laittoman protestin järjestämisestä.

Wong on tähän asti tunnetuin aktivisti, joka on pidätetty kesäkuun puolivälistä alkaneissa protesteissa.

Viikonloppuna Hongkongissa on jälleen määrä järjestää suuria mielenosoituksia. Luovutuslain vastustamisesta liikkeelle lähteneissä protesteissa vaaditaan nyt lisää autonomiaa ja demokratiaa Hongkongiin.

Wong pääsi myöhemmin vapaaksi takuita vastaan.

Wongin ohella Demosisto-liikkeen Agnes Chow pidätettiin perjantaina. Torstaina itsenäisyyden puolesta kampanjoiva Andy Chan puolestaan pidätettiin, kun hän oli matkalla lentokentällä.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Wong johti suuria demokratiaprotesteja vuonna 2014. Hän oli tuolloin 17-vuotias. Mielenosoitukset tulivat tunnetuiksi sateenvarjoista, joilla mielenosoittajat suojasivat itsensä poliisien käyttämiä kyynelkaasua ja kumiluoteja vastaan.

Tämän kesän protesteissa ei ole selviä johtajia.

Wong pääsi viimeksi vankilasta kesäkuussa. Hän oli saanut viiden viikon tuomion oikeuden halventamisesta.

Wong ja Agnes Chow asetettiin syytteeseen laittomasta kokoontumisesta poliisin päämajan edustalla kesällä.

– Kaksi kuukautta sitten istuin koko vankeustuomioni ja lähdin vankilasta. Valitettavasti Pekingin ja Hongkongin hallitusten hyytävän vaikutuksen alaisina olemme tietoisia, että he pidättävät aktivisteja riippumatta siitä, käyttäytyvätkö he kiihtyneesti vai maltillisesti, Wong sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan alaisuuteen vuonna 1997. Hongkongia hallitaan yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteella. Sen mukaan Hongkongissa on vapauksia, joita Manner-Kiinassa ei ole.

Uusimmat

Fingerpori

comic