Uutiset

Hongkongissa vankeustuomiot kolmelle johtavalle demokratia-aktivistille

Pisimmän tuomion, 13,5 kuukautta, sai kesäkuussa voimaan astuneen turvallisuuslain rikkomisesta Joshua Wong. Maksimituomio olisi ollut kolme vuotta.
Joshua Wong jakoi 20. lokakuuta lentolehtisiä, joissa puolustettiin vangittuja hongkongilaisia, jotka olivat yrittäneet paeta Taiwaniin. Kuva: epa08758881
Joshua Wong jakoi 20. lokakuuta lentolehtisiä, joissa puolustettiin vangittuja hongkongilaisia, jotka olivat yrittäneet paeta Taiwaniin. Kuva: epa08758881

Joshua Wong, yksi Hongkongin johtavista demokratia-aktivisteista, sai keskiviikkona 13,5 kuukauden vankeustuomion roolistaan laittomissa hallinnon vastaisissa protesteissa viime vuonna.

Kiinan hallinnossa olevan kaupungin oppositio on joutunut koville sen jälkeen kun Peking viime kesänä hyväksyi uuden turvallisuuslain. Kriitikkojen mukaan Hongkongin kansalaisten vapauksia rajoittava turvallisuuslaki rikkoo sopimusta, jonka nojalla Britannia luovutti entisen siirtomaansa Kiinalle vuonna 1997.

Peking ja Hongkongin hallinto kiistävät rikkomukset.

Wong, 24, myönsi syyllisyytensä laittomien kokoontumisten organisointiin ja yllytykseen viime vuoden kesäkuussa lähellä kaupungin poliisin päämajaa osin väkivaltaisten mielenosoitusten aikana. Hän olisi voinut saada maksimissaan kolmen vuoden tuomion.

Wong: ”Meidän pitää sinnitellä”

Noin sata opposition kannattajaa kuunteli hiljaa tuomion julistamista oikeussalissa. Ulkopuolella pieni joukko Pekingin-mielisiä vaati kovia vankeustuomioita.

– Tiedän että tulevat päivät ovat kovia, meidän pitää sinnitellä, huusi Wong tuomion julistamisen jälkeen.

Wongin kumppanit Agnes Chow, 23, ja Ivan Lam, 26, saivat kymmenen ja seitsemän kuukauden tuomiot samasta syystä.

Chow itki kuultuaan tuomiostaan. Hän oli tunnustanut yllyttäneensä ihmisiä mielenosoitukseen ja osallistuneensa laittomiin protesteihin. Lam tunnusti syyllisyytensä yllytykseen.

Peking lupasi Britannialle vuonna 1997, että se säilyttää Hongkongin laajat kansalaisoikeudet 50 vuoden ajan mallilla ”yksi valtio, kaksi järjestelmää”. Nyt näyttää siltä, että vuosi 2047 on tullut kaupunkiin etuajassa.

USA:n senaattori: ”Innoitat vapaustaistelijoita kaikkialla”

Yhdysvaltalainen senaattori Marsha Blackburn syytti Kiinaa ihmisoikeuksien polkemisesta ja ”kaiken autonomialta näyttävän tuhoamisesta Hongkongissa”.

– Pidä uskoa yllä, Joshua, sinä todella innoitat vapaustaistelijoita kaikkialla, Blackburn sanoi lausunnossaan.

Britannia kehotti Hongkongin ja Pekingin viranomaisia lopettamaan opposition tukahduttamisen.

– Syyttämispäätösten pitää olla oikeudenmukaisia ja puolueettomia, Hongkongin ihmisten oikeuksia ja vapauksia tulee kunnioittaa, sanoi ulkoministeri Dominic Raab.

Wong on ollut tuttu kasvo demokratiaprotesteissa jo teini-ikäisestä saakka. Hän oli alle vuoden vanha kun Hongkong palautettiin Pekingille 23 vuotta sitten. Sopimuksessa taattiin hongkongilaisille muun muassa ilmaisun- ja kokoontumisvapaus, joita Manner-Kiinassa asuvilla ei ole.

Demokratia-aktivistien mukaan Peking on nopeasti riisumassa Hongkongilta näitä vapauksia turvallisuuslailla, joka astui Kiinassa voimaan 30. kesäkuuta. Manner-Kiinaa vapaammat olot ovat olleet olennainen asia Hongkongille, jotta se on voinut säilyä yhtenä maailman finanssikeskuksista.

Wongin johtama demokratiaryhmä Demosisto hajaantui muutaman tunnin päästä siitä, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain. Laissa määritellään kapinan lietsominen, valtiosta irtautuminen, terrorismi ja ulkomaisten voimien kanssa vehkeily rikoksiksi, joista voi seurata elinkautinen vankeustuomio.

Pekingin ja Hongkongin viranomaisten mukaan turvallisuuslailla tukitaan kansallisen turvallisuuden aukkoja, jotka paljastuivat viime vuoden levottomuuksissa. Kyseessä oli siihen asti suurin turvallisuusuhka Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Joshua Wong

Joshua Wong, 24, nousi maailman tietoisuuteen yhtenä Hongkongin demokratialiikkeen johtajista vuoden 2014 sateenvarjoprotestien aikana.

Hän oli aloittanut aktivistina jo kaksi vuotta aiemmin 15-vuotiaana, kun hänen johtamiensa protestien jälkeen Hongkongin hallinto joutui luopumaan aikeista aloittaa Manner-Kiinan tyylinen kansallismielinen opetus kouluissa.

Viime vuonna hän oli vankilassa viisi kuukautta. Hänet nimitettiin ehdolle vuoden 2018 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi roolistaan sateenvarjoliikkeessä.

Wongin johtama demokratiaryhmä Demosisto hajaantui muutaman tunnin päästä siitä, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain 30. kesäkuuta.

Wongin piti olla yksi opposition 12 ehdokkaasta alueen parlamenttivaaleissa, jotka oli määrä pitää syyskuussa. Opposition ei kuitenkaan sallittu asettaa vaaleihin ehdokkaita. Vaalit lopulta peruttiin covid-19-pandemian vuoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic