Uutiset

Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"

Maanpuolustuskorkeakoulun sotaprofessorin mukaan valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Hän toivoo tekoälystä työkaluja tilien nopeaan löytämiseen.
Kiinan valtion ohjaamissa tileissä on kritisoitu muun muassa Hongkongin hallintorakennusten valtauksia. Kiinan- ja englanninkielisissä tviiteissä toimintaa on kuvattu väkivaltaiseksi. Kuva: imago stock
Kiinan valtion ohjaamissa tileissä on kritisoitu muun muassa Hongkongin hallintorakennusten valtauksia. Kiinan- ja englanninkielisissä tviiteissä toimintaa on kuvattu väkivaltaiseksi. Kuva: imago stock

Sosiaalisen median jättien ilmoitukset kiinalaisten propagandatilien sulkemisesta ovat viesti siitä, että ne pyrkivät ottamaan alustoillaan tapahtuvan informaatiovaikuttamisen vakavasti.

Näin arvioi Aki-Matti Huhtinen, joka toimii sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoulussa. Informaatiosodankäynti on yksi hänen erikoistumisalueistaan.

– Palveluntarjoajille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin. Hehän ovat saaneet kritiikkiä toiminnasta, jota alustoilla tapahtuu, Huhtinen toteaa.

Twitter ja Facebook kertoivat maanantaina, että ne olivat estäneet Manner-Kiinasta peräisin olleen sosiaalisen median kampanjan, jonka tarkoituksena oli vähätellä Hongkongin mielenosoituksia.

Twitter sanoi sulkeneensa 936 tiliä, joiden sisältö näytti olevan Kiinan valtion koordinoimaa. Myös Facebook kertoi poistaneensa tilejä ja sivuja pieneltä verkostolta saatuaan vihjeen Twitteriltä.

Toiminnan arviointi some-yhtiöiden tiedottamisen varassa

Kyseenalaisen toiminnan määrää some-palveluissa on vaikea saada arvioida, Huhtinen huomauttaa. Samoin on vaikea arvioida, kuinka tiukasti yhtiöt puuttuvat valetileihin. Tutkijat ovat sen varassa, mitä yhtiöt itse tiedottavat.

– Palveluntarjoajien suhde eri valtioihin, palvelimien sijainti ja erilaiset muut tekijät saattavat vaikuttaa ilmoitushalukkuuteen.

Kesäkuussa Twitter ilmoitti poistaneensa tuhansia tilejä, joiden epäiltiin olevan Iranin koordinoimia. Ne viestivät aktiivisesti ajankohtaisista uutisista Iranille otollisesta näkökulmasta.

Samalla palvelu kertoi sulkeensa joitain tilejä Venäjältä ja Venezuelasta vastaavista syistä. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut sulkeneensa tuhansia tilejä Venäjältä ja satoja tilejä Venezuelasta.

– Näissä maissa valtiollinen kontrolli on vahva. Silloin herää ajatus, että takana on juuri valtiollinen toimija.

Yhdysvalloissa viesti lähes 1,5 miljoonalle käyttäjälle

Propagandatilien vaikutusta on myös hankala arvioida, Huhtinen sanoo.

Tutkijat kiinnostuivat asiasta Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 jälkeen. 22 kuukauden mittainen tutkimus paljasti, että Venäjä sekaantui ”laajasti ja systemaattisesti” vaaleihin auttaakseen Donald Trumpia presidentiksi.

Omassa jälkikäteen tehdyssä analyysissaan Twitter löysi tuhansia vaaleista kirjoittaneita tilejä, joiden yhtiö epäili kytkeytyvän Venäjän valtioon. Yhtiö kuitenkin kertoi, että näiden sisältö oli alle prosentti kaikesta vaaleihin liittyvistä tviiteistä.

Toisaalta yhtiö lähetti myöhemmin sähköpostiviestin 1,4 miljoonalle yhdysvaltalaiselle, jotka olivat seuranneet kyseisiä tilejä, jakaneet niiden sisältöjä tai tykänneet niistä.

Tekoäly voi auttaa tunnistamisessa

Valetilien tunnistaminen ja sulkeminen ei ole ongelmatonta. Huhtisen mukaan tilin pitää ensin aktivoitua, jotta voidaan arvioida, onko kyse aidosta ihmisestä, yhden asian propagandatilistä vai pelkästä algoritmista.

Valetilien löytäminen etukäteen voi olla tulevaisuudessa mahdollista tekoälyn avulla. Kiinaa koskevassa ilmoituksessa huomattavaa oli Huhtisen mukaan se, että yhtiö kertoi sulkeneensa myös 200 000 muuta tiliä ennen kuin ne olivat ”merkittävästi aktiivisia”.

– Silloin heillä todennäköisesti jonkinlainen seurantatyökalu, jolla he ovat pystyneet tunnistamaan rihmaston, hän arvioi.

Tilit on voinut paljastaa se, että Twitterin käyttö on estetty Manner-Kiinassa.

– Jos toimi ei herätä mitään protesteja suljetuissa tileissä, he ovat osuneet oikeaan, Huhtinen toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic