Uutiset Helsinki

Hovioikeuden MV-tuomio: "Kohudosentti" Bäckman ei vainonnut Ylen toimittajaa, ehdollinen vankeus lyheni kolmeen kuukauteen – Ilja Janitskinin tuomio säilyi kuoleman vuoksi

Hovioikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että Johan Bäckman olisi vainonnut Ylen toimittajaa.
Venäjä-yhteyksistään tunnettu "Kohudosentti" Johan Bäckman (vasemmalla takana) vastasi syytteisiin käräjäoikeuden istunnossa kaksi vuotta sitten. MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskinin (edessä oikealla) osalta käräjäoikeuden tuomio pysyi ennallaan, koska hänen valituksena hovioikeuteen raukesi, kun hän kuoli tämän vuoden helmikuussa syöpään. Kuva: Silja Viitala
Venäjä-yhteyksistään tunnettu "Kohudosentti" Johan Bäckman (vasemmalla takana) vastasi syytteisiin käräjäoikeuden istunnossa kaksi vuotta sitten. MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskinin (edessä oikealla) osalta käräjäoikeuden tuomio pysyi ennallaan, koska hänen valituksena hovioikeuteen raukesi, kun hän kuoli tämän vuoden helmikuussa syöpään. Kuva: Silja Viitala

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota valemedia MV-julkaisuun kietoutuvassa rikoskokonaisuudessa.

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Venäjä-yhteyksistään tunnetun ”kohudosentti” Johan Bäckmanin tuomion yllyttämisestä törkeään kunnianloukkaukseen, mutta hylkäsi syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Vuoden ehdollinen vankeustuomio lyheni näin ollen kolmen kuukauden ehdolliseksi tuomioksi.

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin kuoli kuluvan vuoden helmikuussa syöpään, joten hänen osaltaan valitus hovioikeuteen raukesi ja käräjäoikeuden tuomio vuoden ja 10 kuukauden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta jäi voimaan.

Hovi: Vainoamisesta ei näyttöä

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Bäckman vainosi Venäjän informaatiovaikuttamisesta kirjoittanutta toimittaja Jessikka Aroa suunnitelmallisesti monia erilaisia keinoja käyttäen. Syyttäjä esitti, että Bäckmanin tavoite oli saada Aro lopettamaan kirjoittaminen.

Hovioikeus katsoo, että asiassa on jäänyt näyttämättä, että ”Bäckmanin olisi täytynyt ymmärtää asianomistajan suhtautuvan yhteydenpitoon siinä määrin vastentahtoisesti, että hänen olisi tullut ymmärtää menettelynsä olevan oikeudetonta.”

Osa Bäckmanin Arolle kohdistamista yhteydenotoista oli hovioikeuden mukaan halventavia ja tarpeettomasti henkilöä esiin tuovia, mutta eivät uhkaavia, mikä on yksi vainoamisen tunnusmerkeistä.

Törkeän kunnianloukkauksen sijaan hovioikeus katsoo Bäckmanin syyllistyneen kunnianloukkaukseen, mutta syyteoikeus on vanhentunut.

Hovioikeus pienensi Bäckmanin vahingonkorvausvelvollisuutta Arolle. Korvaussummaksi hovioikeus määräsi noin 31 000 euroa, minkä lisäksi hänen maksettavakseen tulee noin 17 000 euroa Aron oikeudenkäyntikuluja.

Janitskinin syytteet 16 rikoksesta jäävät voimaan

Valemedia ”MV-lehdessä” julkaistiin käräjäoikeuden mukaan lukuisia rasistisia sekä asianomaisia loukanneita tekstejä, jotka pitivät sisällään ”valheellista tietoa, halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita”.

Sananvapauden kannalta kirjoituksissa ei ollut oikeuden mukaan esimerkiksi julkista intressiä tai muuta hyväksyttyä perustetta.

MV-julkaisun perustanut ja tänä vuonna kuollut Ilja Janitskin tuomittiin käräjäoikeudessa yhteensä 16 rikoksesta, kuten törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksista.

Janitskin oli valittanut hovioikeuteen 14 käräjätuomion tuoneesta syytekohdasta.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin toimi vuosien 2014–18 välillä MV-julkaisun päätoimittajana, vastaavana toimittajana ja omistaja, mikä teki hänestä vastuullisen sivustojen toiminnassa tapahtuneista rikoksista.

Oikeuskäytäntö jää epäselvemmäksi

Moni asiantuntija piti käräjäoikeuden tuomiota sikäli merkittävänä, että siinä muodostettiin oikeuskäytäntöä nettihäirinnän ”joukkoistamisesta” ja verkkokirjoitusten rikollisuudesta.

Hovioikeuden päätös vähentää ainakin Bäckmanin hylättyjen syytteiden osalta oikeuskäytännön vahvuutta nettikirjoittelun osalta.

Kääjäoikeuden mukaan ”joukkoistaminen” ilmeni rikoksissa siinä, että Janitskin ja Bäckman saivat toiminnalllaan suuren joukon ihmisiä hyökkäämään asianomaisia kohtaan.

– Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden mukaan motiivina toiminnassa oli ”maineen tuhoaminen” ja teot olivat ”erittäin vahingollisia”.

Yksi oikeuskäsittelyn asianomistajista on Kaleva365 Oy, joka julkaisee sanomalehti Kalevaa. Kaleva on Lännen Median osakaslehti.

Uusimmat

Fingerpori

comic