Uutiset

Hovioikeus jalkautui Talvivaaran kaivokselle — ratkaisu aikaisintaan ensi vuoden alussa

Rovaniemen hovioikeus jalkautui tiistaiaamuna Talvivaaraan Sotkamoon. Katselmus liittyy käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin, joka koskee jo konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamo Oy:n toimia vuosina 2006–2013.

Syytteet koskevat ympäristörikoksia, joista Kainuun käräjäoikeus antoi tuomiot viime vuoden toukokuussa. Sekä syyttäjät että tuomitut valittivat tuomioista hovioikeuteen.

Hovioikeudelta katselmusta pyysivät syyttäjät: kihlakunnansyyttäjät Kimmo Vakkala Oulun syyttäjävirastosta ja Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjävirastosta. Syyttäjät vaativat huomattavasti kovempia rangaistuksia kuin käräjäoikeus antoi.

Hovioikeudesta mukana oli neljä edustajaa hovioikeuden laamannin Teija Unkilan johdolla. Kierroksella he tutustuvat laajalla kaivosalueella louhoksen ja bioliuotusalueen lisäksi erilaisiin altaisiin ja patoihin sekä Ylä-Lumijärveen.

Kierroksella oli hyvät sääolosuhteet ja näkyvyys alueella oli hyvä. Alue on noin 20 neliökilometrin kokoinen.

Hovioikeus on luvannut ratkaisunsa aikaisintaan ensi vuoden alussa. Se puntaroi muun muassa vesien varastoimista kipsisakka-altaaseen ja avolouhokseen. Kipsisakka-altaassa tapahtui useita vuotoja, joiden takia pieniä lähijärviä pilaantui.

Syyttäjien mukaan Talvivaara ei antanut riittäviä ja oikeita tietoja tulevasta toiminnastaan ympäristölupaa haettaessa.

Puolustus on kiistanyt kaiken.

Kaivosalueen toiminnasta on kesästä 2015 alkaen toiminut valtioenemmistöinen Terrafame Oy. Talvivaara-yhtiöt eivät ole enää tekemisissä sen kanssa.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Talvivaara Sotkamo Oy:n viime vuoden toukokuussa 300 000 euron yhteisösakkoihin ja menettämään valtiolle 3,5 miljoonaa euroa rikoshyödystä. Se myös tuomitsi yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineen Pekka Perän, toimitusjohtajana ja tuotantojohtajana toimineen Harri Natusen ja tuotantojohtajana toimineen Lassi Lammassaaren 60–90 euron päiväsakkoihin. Neljättä syytettyä se ei tuominnut.

Syyttäjät vaativat jo käräjäoikeudessa yhtiötä menettämään valtiolle 13,3 miljoonaa euroa sekä maksamaan 850 000 euron yhteisösakon. Syytetyille he vaativat 8–10 kuukauden ehdollisia vankeustuomioita.

Katselmuksia hovioikeudella on kerran pari kuussa. Se haluaa Talvivaarassa tehdä katselmuksessa havaintoja tapahtuma-alueesta ja paikoista.

Tiistain kierros on sama kuin Kainuun käräjäoikeudella, kun sillä oli syksyllä 2015 Talvivaarassa katselmus.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic