Lounais-Häme Uutiset

HPV-rokotus pojille aikaisintaan vajaan kahden vuoden kuluttua

HPV-rokotteeseen oikeutetuista 11–12 -vuotiaista tytöistä rokotteen ottaa vuosittain noin 20 000 tyttöä. Kohdunkaulan syöpään sairastuneista puolet on alle 45-vuotiaita.
HPV-rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Rokotteeseen ikänsä puolesta oikeutetuista tytöistä yli 70 prosenttia ottaa HPV-rokotteen.

Syöpälääkäreistä ja THL:n rokoteasiantuntijoista koostuva asiantuntijaryhmän pohtii parhaillaan kansallisen rokotusohjelman laajentamista.

Asiantuntijatyöryhmältä odotetaan esitystä, jonka perusteella päätetään pitäisikö rokotusohjelma HPV-rokotteen osalta koskea tyttöjen lisäksi myös poikia.

Esitys rokotusohjelman mahdollisista muutoksista on tarkoitus tehdä lähiaikoina niin, että asiasta voitaisiin säätää asetuksella jo alkuvuodesta.

– Se ei tietenkään tarkoita, että poikien rokottaminen alkaisi välittömästi, THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo.

Kansallisen rokotusohjelman muutosten jälkeen eduskunnan on hyväksyttävä ne budjettiin, jonka jälkeen edessä on rokotteiden kilpailuttaminen.

Ensimmäiset pojat saisivat uudistetun rokotusohjelman mukaisen HPV-rokotteen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua syksyllä, vaikka päätös tehtäisiin jo lähikuukausien aikana.

Virus ei tunnista sukupuolta

Ihmisenpapilloomavirusrokote eli HPV-rokote liitettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Rokote ehkäisee tehokkaasti HPV-virustartuntaa.

Virus ei tunnista sukupuolta, se tarttuu yhtä lailla molempiin sukupuoliin. Pitkittyessään papilloomavirusinfektion on todettu aiheuttavan suuren osan kohdunkaulansyövistä, mutta viruksen aiheuttamia, erilaisia hankalasti hoidettavia syöpiä esiintyy myös miehillä.

Rokotteeseen ikänsä puolesta oikeutetuista tytöistä yli 70 prosenttia ottaa vuosittain HPV-rokotteen. Se merkitsee hieman alle 20 000 tyttöä vuosittain.

– Määrä ei tietenkään riitä vielä laumasuojan aikaansaamiseksi. Sen sijaan kansainväliset ja meidän matemaattiset mallimme osoittavat, että jos koko ikäluokasta, niin tytöistä kuin pojista, on rokotettu sama osuus, infektiot häviävät ja viruksen kierto saadaan päättymään kokonaan.

THL:n erikoistutkija muistuttaa, että papilloomavirus ei ole influenssan kaltainen virus, jonka kanta muuntuisi kausittain. Toisin kuin pisaratartuntana leviävä influenssa, kondyloomia ja solumuutoksia limakalvoille aiheuttava papilloomavirus tarttuu seksin välityksellä.

– Vanhempia ikäluokkiahan laumasuoja ei tulisi koskemaan, siellä virukset ovat jo kierrossa. Suurimmalla osalla ihmisistä HPV paranee elimistöstä omia aikojaan, Vänskä toteaa.

30–35-vuotiaiden syövät lisääntyneet

Kohdunkaulan syöpään sairastuneista puolet on alle 45-vuotiaita. Syövän esiintyvyys on vähentynyt selvästi säännöllisten papaseulontojen ansiosta, mutta edelleen vuosittain todetaan noin 160 uutta tapausta.

Duodecimin mukaan viimeisen 15 vuoden aikana kohdunkaulan syövän on todettu lisääntyneen etenkin 30–35-vuotiaiden ikäryhmässä.

HPV-rokote ei suojaa taudilta, jos virustartunnan on jo saanut. Siksi rokote on syytä ottaa jo hyvissä ajoin ennen seksielämän aloittamista. Sen takia Suomessa HPV-rokote annetaan 11–12-vuotiaille tytöille osana kansallista rokotusohjelmaa.

Rokotusohjelman laajentamisen ohella asiantuntijatyöryhmä pohtii myös uudistuksen kustannusvaikutuksia.

– Rokotteet eivät ole ilmaisia, mutta niiden ansiosta säästetään kuitenkin suuria summia, kun vältytään mahdollisilta leikkauksilta tai raskailta sytostaatti- ja sädehoidoilta, jotka syövän hoitoon väistämättä liittyvät.

Kansallinen rokotusohjelma

Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Kansallisen rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen.

Rokotusohjelman tavoitteena on suojata väestöä tarttuvilta taudeilta rokotteilla ja monet rokotuksin ehkäistävät taudit ovat nykyään harvinaisia tai hävinneet kokonaan Suomesta.

Rokotusohjelman vapaaehtoisista ja maksuttomista rokotuksista päätetään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

Alle kouluikäiset lapset saavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset neuvolassa, kouluikäiset rokotetaan kouluterveydenhoitajan vastaanotoilla.

Suurin osa rokotuksista annetaan kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. On tärkeää, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti