Uutiset

HS: Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävän lehden taustalla miljoonahuijaus

Rikostutkinta Kouluturvaa-lehdestä käynnistyi viime viikolla. Kuluttajaviranomaisille lehdestä on tullut noin 1 200 yhteydenottoa. Pari vuotta sitten lehden julkaisijan toimitusjohtaja vieritti syytä huonoille puhelinmyyjille.
Koulukiusaaminen on vakava ongelma suomalaiskouluissa. Nyt koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävän lehden taustalla epäillään miljoonahuijausta. Kuvituskuva.

Koulukiusaamisen ehkäisyn varjolla myytävän Kouluturvaa-lehden taustalla epäillään olevan useassa maassa toimiva miljoonaluokan huijaus, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehden selvityksen mukaan Espanjasta myytävän lehden puhelinmyyntitoimistot ovat tehneet muutaman vuoden aikana miljoonien eurojen voitot jättämällä maksamatta palkkoja, sosiaaliturvamaksuja ja vuokria.

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö käynnisti viime viikolla Kouluturvaa-lehdestä rikostutkinnan.

Helsingin poliisin rikostarkastajan Ismo Siltamäen mukaan toiminta on ollut poliisin tiedossa ja tarkastelussa keväästä alkaen. Hän ei ota kantaa rikosnimikkeisiin tai yhtiöihin.

Kouluturvaa-lehden kyseenalaisista myyntimenetelmistä Helsingin Sanomatkertoi pari viikkoa sitten.

Lehteä on myyty jopa 100 000 tilausta.

Sitä kerrotaan myydyn muistisairaille, tilauksia olisi muutettu kestotilauksiksi ja kuluttajille olisi tehty sopimuksia ilman heidän suostumustaan.

Lehdestä on tullut kuluttajaviranomaisille noin 1 200 yhteydenottoa.

Jo vuosien ajan

Kouluturvaa-lehden myyntitavoista on tehty ilmoituksia kilpailu- ja kuluttajaviranomaisille jo vuosien ajan.

Lännen Media uutisoi vuonna 2016, että lehden myyntitavasta oli tehty viitisenkymmentä ilmoitusta Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (LM 21.5.2016).

Tuolloin lehden julkaisijan toimitusjohtaja vieritti syytä huonoille puhelinmyyjille, jotka eivät ole tehneet työtään kustannusyhtiön arvojen mukaisesti.

– Meillä ei ole tällä hetkellä työsuhteessa yhtään omaa telemarkkinointia tekevää työntekijää, vaan lehtitilauksia myyvät ulkopuoliset yritykset. Pääosin niissä on osaavaa henkilökuntaa, mutta ainahan joukossa voi olla joku, joka on uusi alalla tai ei toimi muuten sovittujen sääntöjen mukaan, hän perusteli.

Toimitusjohtajan mukaan joitakin sopimuksia on jouduttu poistamaan, kun on tullut ilmi huonoa myyntitapaa.

Hän totesi olleensa itsekin koulukiusattu.

Kouluturvaa.fi-sivustolta löytyvässä viime vuoden huhtikuussa (24.4. 2017) julkaistussa vastineessa medialle todetaan, että ”Suomen KT Kustannus Oy ei ota vastaan lehtitilauksia sellaisilta asiakkailta, jotka vaikuttavat liian vanhoilta (kuten mainittu, joskus on vaikea puhelimessa todentaa henkilön ikää) tai joiden kohdalla voidaan epäillä oikeustoimikelpoisuuden puutetta”.

Nimet lähes samanlaisia

Kouluturvaa-lehti voi sekoittua lähes samannimiseen myös koulukiusaamista vastaan julkaistuun Koulurauhaa-lehteen.

Koulurauhaa-lehden kustantaja on verkkosivujen mukaan Miksi Kustannus oy.

Koulurauhaa-lehden markkinoinnista on herännyt kysymyksiä ja ärtymystä (mm. Karjalainen 9.12.2014).

Lisäksi on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen vanhempainliiton yhteinen Koulurauha-ohjelma. Kumpikaan lehdistä ei liity siihen millään tavalla.

Kouluturvaa-lehden lisäksi kouluturvaa.fi-sivusto on jakanut tietoa kiusaamisesta, muun muassa videoita kiusaamisesta ja turvapuhelimen numeron.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti