Uutiset

HS: Liikemies Peter Fryckman, Saddam Husseinin ex-kenraali ja kansanedustaja Harry Harkimo ovat yrittäneet vauhdittaa irakilaisten palauttamista

Liikemies Hjallis Harkimo valittiin eduskuntaan kokoomuksen riveistä. Viime vuonna hän perusti oman Liike Nyt -eduskuntaryhmän. Taustalla liikkeen aktiivi Mikael Jungner. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin Sanomien mukaan pitkäaikaiset tuttavat liikemies Peter Fryckman ja irakilainen kenraali Saad al-Obaidi ovat yrittäneet tehdä Suomen kanssa sopimusta, jonka avulla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia pystyttäisiin palauttamaan kotimaahansa.

Suomen viranomaisille tehdyssä ehdotuksessa Irakin valtio hankkisi ruotsalaisyritys Defense Equipment Swedeniltä terrorismin torjuntaan tarkoitettuja turvakontteja. Kontit maksaisi Suomen valtio.

Sen vastineeksi Irak ottaisi kansalaisensa takaisin.

HS kertoo, että Fryckman ja al-Obaidi pyysivät vuonna 2017 kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimoa (Liike Nyt, kok. 2015-2018) järjestämään tapaamisia ministeriöiden kanssa.

Ulkoministeriö ohjasi asian sisäministeriöön. Uutisen mukaan silloinen sisäministeri Paula Risikko (kok.) piti ajatusta erikoisena. Hän ei vastannut yhteydenottopyyntöihin.

Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on HS:n mukaan ollut kiinnostunut ottamaan tietoa vastaan. Mykkänen kuitenkin korostaa, että sisäministeriö ei ole vakavasti harkinnut Fryckmanin ja kenraalin ehdotuksia.

Ehdotettu sopimus ei ole siis toteutunut, ja keskustelut käydään Mykkäsen mukaan suoraan Irakin hallinnon kanssa.

Hän sanoo keskustelleensa Harkimon kanssa ”kaksi tai kolme kertaa”. Frycmanin kanssa hän on puhunut HS:n mukaan kerran.

Järjestely olisi Helsingin Sanomien tietojen perusteella maksanut Suomelle yli 100 miljoonaa euroa.

HS:n tiedot perustuvat eri lähteisiin ja lehden näkemiin asiakirjoihin.

Peter Fryckman nousi julkisuuteen 1980-luvulla niin sanottujen Kouri-kauppojen bulvaanina. Hän sai 2000-luvulla kauppoihin liittyvistä talousrikoksista vankeustuomion.

Hän muun muassa vieraili Harkimon vetämässä television keskusteluohjelmassa vuonna 2013.

Uusimmat

Fingerpori

comic