Uutiset

HS: Vaalirahoituksesta jopa 40 prosenttia jää piiloon – Häkkäsellä tuntematon osuus liki 90 prosenttia, piilorahaa eniten kokoomuksella ja keskustalla

Eduskuntaan ja varasijoille valittujen on ilmoitettava vain 1 500 euroa ylittävien lahjoitusten alkuperä. Sitä pienempien tukien alkuperä jää pimentoon.
Viime hallituksessa oikeusministerinä ollut Antti Häkkänen (kok.) sai lähes 100 000 euroa vaalitukea, jonka lahjoittajista ei ole tietoa. Kuva: Joel Maisalmi
Viime hallituksessa oikeusministerinä ollut Antti Häkkänen (kok.) sai lähes 100 000 euroa vaalitukea, jonka lahjoittajista ei ole tietoa. Kuva: Joel Maisalmi

Kevään eduskuntavaalien kampanjarahoituksesta yli 40 prosenttia tuli lähteistä, joiden alkuperä jää piiloon, kertoo Helsingin Sanomat.

Tuntemattoman rahoituksen osuus on näin suuri, koska vaalikampanjaan tukea saavien poliitikkojen on ilmoitettava vain 1 500 euroa ylittävien lahjoitusten alkuperä.

Vaaleissa valitut ja varasijalle jääneet ehdokkaat saivat rahoitusta kampanjoihinsa yhteensä 9,7 miljoonan euron edestä.

Tästä neljä miljoonaa euroa eli yli 40 prosenttia on peräisin alle 1 500 euron lahjoituksista eli tämän rahoituksen alkuperä jää tuntemattomaksi.

HS kävi läpi vaalirahailmoitukset 200 kansanedustajaksi valitulta ja 77 varasijalle jääneeltä.

Väistynyt oikeusministeri Häkkänen sai lähes 100 000 euroa tuntematonta rahaa

Eniten tuntematonta rahoitusta sai keskusta, jonka saamista lahjoituksista 53 prosenttia jää pimentoon.

Puolueesta eduskuntaan ja varasijoille valitut ehdokkaat saivat siis noin 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta, jonka alkuperästä ei ole tietoa.

Ehdokasta kohden keskimääräinen summa on yli 25 000 euroa.

Toiseksi suurimman osuuden piiloon jääviä avustuksia, 48 prosenttia, sai kokoomus. Rahamääräisesti puolue keräsi 1,3 miljoonaa euroa yksilöimätöntä rahoitusta.

Koko eduskuntavaalien kolmanneksi eniten vaalitukea saanut entinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kokosi avustuksia 112 700 euroa.

Tästä potista hieman yli 98 tuhatta on lahjotuksia, joiden alkuperää ilmoitettu.

Pimentoon jäävän rahoituksen osuus on Häkkäsellä kaikkein suurin.

Alle viidennes yritysten lahjoituksista tehdään nimellä

Yrityksien ehdokkaille maksamista avustuksista valtaosa koostuu alle 1 500 euron lahjoituksista.

Alle viidennes yritysten lahjoituksista, 336 000 euroa ylittää ilmoituskynnyksen. 1,6 miljoonaa on lahjoitettu tuntemattomista lähteistä.

Alkuperältään tuntematonta vaalitukea ehdokkaat voivat saada myös lainojen muodossa.

Kampanjalainoissa voi olla kysymys piilotuesta, jos niiden lyhennykset esimerkiksi maksaa muu taho kuin ehdokas itse.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti