Uutiset

HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"

Entinen ministeri Andrei Fjodorov kertoo Helsingin Sanomille, että ongelmallisten alueiden kehitys olisi voinut johtaa Venäjälle kielteisiin tapahtumakulkuihin. Tämä koski myös Karjalaa. Fjodorov sanoo nyt, että suunnitelmista ei hiiskuttu suomalaisille. 12 vuotta sitten hän kuitenkin kertoi, että venäläisten pohdinnoista olisi tiennyt ainakin presidentti Mauno Koivisto.
Syyskuussa 2007 Andrei Fjodorov arveli Helsingin Sanomien haastattelussa, että venäläisten pohdinnoista tiesivät ainakin ulkoministeri Väyrynen ja presidentti Mauno Koivisto. Nyt Fjodorov sanoo lehdelle, ettei niistä kerrottu suomalaisille. Kuvassa presidentti Koivisto vuonna 1990. Kuva: TS Arkisto
Syyskuussa 2007 Andrei Fjodorov arveli Helsingin Sanomien haastattelussa, että venäläisten pohdinnoista tiesivät ainakin ulkoministeri Väyrynen ja presidentti Mauno Koivisto. Nyt Fjodorov sanoo lehdelle, ettei niistä kerrottu suomalaisille. Kuvassa presidentti Koivisto vuonna 1990. Kuva: TS Arkisto

Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle osana laajempaa rajojensa uudelleen­arviointia, uutisoi Helsingin Sanomat.

– Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo lehdelle silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov.

Helsingin Sanomien mukaan Venäjä pohti Karjalan palauttamista osana laajempaa rajojensa uudelleen­arviointia.

– Andrei Fjodorov kertoo, että vallankaappausyrityksen säikäyttämä Boris Jeltsin harkitsi pakolaishallituksen perustamista Suomeen, lehti kirjoittaa.

Entinen ministeri Andrei Fjodorov, 64, kertoi Venäjän 28 vuoden takaisista pohdinnoista Helsingin Sanomien haastattelussa moskovalaisen kahvilan pöydässä. Hän toimi 90-luvun alussa Venäjän varaulkoministerinä.

Fjodorovin mukaan Venäjä laati listan niin sanotuista alueellisista ongelmista. Se tapahtui heinäkuussa, vähän ennen elokuun vallankaappausyritystä.

– Listaan tulivat Karjala, Kuriilit, Pytalovan alue Latvian-vastaiselta rajalta ja Kaliningrad. Ja sitten listaan liitettiin Krim ja Kiinan-vastainen raja Amurjoella. Tämän jälkeen Jeltsin antoi määräyksen, että näiden alueiden asema on selvitettävä ensinnäkin kansainvälisenä ongelmana ja toisekseen siksi, että nämä ovat alueita, joissa voi nousta autonomiaa vaativia ääriliikkeitä, joissa on nationalistisia elementtejä. Näiden alueiden kehitys voisi johtaa Venäjälle kielteisiin tapahtumakulkuihin. Tämä koski myös Karjalaa, Fjodorov toteaa Helsingin Sanomissa.

Hänen mukaansa tuolloin Venäjä pohti muun muassa erilaisten etuoikeuksien antamista Karjalassa, siis alueen elinkeinoelämän kehittämistä.

Paavo Väyrynen ei tiennyt venäläisten suunnitelmista

– Virkamiehen työt jättäneeltä Fjodorovilta ilmestyi venäläisessä Argumenty nedeli -lehdessä elokuun lopussa 2007 kolumni, jossa hän kertoi Venäjän vuonna 1991 suunnitelleen luovutetun Karjalan myymistä Suomelle 15 miljardin dollarin kauppahintaan. Syyskuussa 2007 Fjodorov arveli HS:n haastattelussa, että venäläisten pohdinnoista tiesivät ainakin ulkoministeri Paavo Väyrynen ja presidentti Mauno Koivisto. Nyt Fjodorov kuitenkin sanoo, ettei niistä kerrottu suomalaisille, Helsingin Sanomat kertoo.

Helsingin Sanomat kysyy nyt silloiselta Suomen ulkoministeriltä Paavo Väyryseltä, tiesikö tämä venäläisten suunnitelmista?

– En tiennyt. Se oli heidän sisäistä keskusteluaan”, Väyrynen sanoo HS:lle puhelinhaastattelussa Keminmaalta.

– Päinvastoin: virallista tietä oli saatu sellainen käsitys, että Neuvostoliitolla tai sittemmin Venäjällä ei ollut valmiutta keskustella näistä rajakysymyksistä.

Mauno Koivisto kiisti 2007 Kainuun Sanomien tiedot

HS kirjoittaa, että Fjodorovin kolumni elokuussa 2007 oli eräänlainen vastaus Kainuun Sanomien kaksi viikkoa aikaisemmin julkaisemaan juttuun. Sen mukaan salainen asiantuntijaryhmä teki vuodenvaihteessa 1991–1992 Santahaminassa samanlaisia hintalaskelmia kuin Venäjälläkin tehtiin, presidentti Koiviston toimeksiannosta.

– Luovutetusta Karjalasta olisi lehden tietojen mukaan pitänyt maksaa Venäjälle 64 miljardia markkaa. Perusrakenteiden kunnostuksen hinta olisi ollut korkeimmillaan 350 miljardia. Nykyrahassa laskettuna suomalaisten hinta-arvio oli selvästi pienempi kuin Moskovassa laskettu myyntihinta. Eläkepäiviä viettänyt presidentti Koivisto kiisti HS:n haastattelussa Kainuun Sanomien tiedot.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti