Uutiset

HS:n toimittajan kotietsinnän käsittely hovioikeudessa alkaa

Jutussa punnitaan lehdistönvapauden ja poliisin oikeuksien välistä rajanvetoa sekä pakkokeinolain tulkintaa.
Tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho krp:stä tiedotusvälineiden edessä, toimittaja Laura Halminen oikealla Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä helmikuussa.

Helsingin hovioikeus käsittelee tänään Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta. Keskusrikospoliisin tekemä kotietsintä liittyy Helsingin Sanomien uutisointiin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta salaisiin asiakirjoihin nojaten viime joulukuussa.

Istunnon aluksi päätetään, onko istunto julkinen. Jutun käsittely alkaa kello 9.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi helmikuussa toimittajan vaatimukset häneltä takavarikoitujen työvälineiden palauttamisesta. Oikeus totesi, että toimittajan kotiin tehdylle kotietsinnälle oli olemassa lainmukaiset edellytykset. Toimittaja Laura Halmisen asianajaja Kai Kotiranta ilmoitti heti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun.

Maaliskuussa keskusrikospoliisi sai käräjäoikeudelta myös luvan tehdä laite-etsinnän toimittajalta takavarikoituihin laitteisiin. Se tarkoittaa, että keskusrikospoliisi saa tutkia takavarikoitujen teknisten laitteiden sisällön.

Poliisi takavarikoi joulukuussa kotietsinnässä toimittajalta muun muassa tietokoneen ja kaksi puhelinta sen jälkeen, kun lehti oli uutisoinut Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Lähdesuojan ja rikostutkinnan rajanvetoa

Toimittaja piti krp:n kotiinsa tekemää kotietsintää ja takavarikkoja sananvapauden rajoittamisena. Hän piti häneen toimittajatyön takia kohdistettuja pakkokeinoja laittomina ja ihmisoikeuksia rikkovina.

Käräjäoikeus katsoi, että poliisilla oli syy olettaa, että toimittaja on aikeissa tuhota maanpetos- rikostutkinnan kannalta olennaista tietoa. Oikeuden mukaan poliisi otti huomioon sen, ettei toimittajan oikeutta lähdesuojaan rikota.

Toimittajan lähdesuoja tarkoittaa, että toimittaja voi käsitellä yhteiskunnallisesti tärkeää arkaluonteista tietoa paljastamatta tietolähteitään.

Lähdesuoja antaa mahdollisuuden antaa tietoa toimittajalle ilman pelkoa turvallisuuden vaarantumisesta. Tarkoituksena on mahdollistaa vapaa tiedonvälitys ja läpinäkyvä yhteiskunta.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic