Uutiset

Huawei haastoi Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen

Taustalla on liittovaltion määräys, joka estää sen toimistoja käyttämästä Huawein tuotteita.

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on haastanut Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen koskien kieltoa, joka estää liittovaltion toimistoja käyttämästä sen tuotteita.

Yhtiön mukaan Yhdysvallat ei ole pystynyt osoittamaan todisteita kiellon perusteeksi. Huawei myös kiistää väitteet, että sillä olisi yhteyksiä Kiinan hallitukseen. Yhtiön mukaan yhtiön toiminnan rajoittaminen Yhdysvalloissa on perustuslain vastaista.

Asiasta kertoivat BBC, CNN ja Reuters.

USA vetoaa kansalliseen turvallisuuteen

Yhdysvallat on kieltänyt Huawein tuotteiden käytön kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Se on myös kehottanut liittolaisiaan olemaan käyttämättä Huawein valmistamia tuotteita.

Huawei on yksi maailman suurimmista telekommunikaatiovälineiden valmistajista ja palvelujen tuottajista.

Yhtiö jätti kanteen liittovaltion tuomioistuimessa Texasissa.

Oikeusjuttu on tuorein riidan aihe Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Maat käyttivät vuodesta 2018 ison osan toistensa rankaisemiseen miljardien dollarien tuontitulleilla.

Vuoden lopussa Kanada pidätti Huawein talousjohtajan Yhdysvaltain pyynnöstä, mihin Kiina reagoi pidättämällä kanadalaisia.

Jo pitkään ennen presidentti Donald Trumpin aloittamaa kauppasotaa Huawein toiminta oli amerikkalaisten viranomaisten tutkinnan alla. Tästä kertovat Reutersille 10 ihmistä, jotka tuntevat asiaan liittyviä tutkimuksia ja dokumentteja.

– Yhdysvaltain kongressi on toistuvasti epäonnistunut tuottamaan mitään todisteita, jotka tukisivat Huawein tuotteiden rajoituksia. Me olemme pakotettuja ryhtymään oikeustoimiin oikeana ja viimeisenä keinona, kertoi Huawein toimitusjohtaja Guo Ping lausunnossaan.

Guon mukaan kielto estää Huaweita osallistumasta reiluun kilpailuun tuotteillaan, mikä viime kädessä vahingoittaa amerikkalaisia kuluttajia.

Yhtiö kieltää yhteytensä Kiinan valtioon

Huawein markkinaosuus Yhdysvalloissa on hyvin pieni. Se on kuitenkin yksi maailman suurimmista telekommunikaatiolaitteiden valmistajista ja se aikoo olla eturintamassa kun viidennen sukupolven 5G-mobiiliverkkoja ja palveluja aletaan tuottaa.

Yhtiö on kieltänyt että sillä olisi mitään yhteyksiä Kiinan valtioon. Lausunnon mukaan firmaa ”ei omista, kontrolloi tai siihen vaikuta” Kiinan hallitus.

Useat hallituksen ympäri maailma kuten Australia ja Uusi-Seelanti ovat estäneet telekommunikaatioyhtiöitä käyttämästä Huawein tuotteita 5G-verkkojen rakentamiseen vedoten turvallisuushuoliin.

Kanada pidätti viime vuoden lopulla Huawein perustajan Ren Zhengfein tyttären Yhdysvaltain pyynnöstä. Meng Wanzhoun epäillään rikkoneen Yhdysvaltain Iranin-vastaisia pakotteita. Häntä odottaa mahdollinen luovutus Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten.

Kiinan mukaan Mengin pidätys on taustaltaan poliittinen. Presidentti Trump sanoi joulukuussa, että hän voisi puuttua Mengin tapaukseen, jos se auttaisi Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden parantamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti