Uutiset

Huawein johtaja vapaaksi takuita vastaan Kanadassa, Trump saattaa puuttua tapaukseen

Meng Wanzhoun pidätys on huonontanut entisestään Kiinan suhteita Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Jalankulkijat ohittivat Tokion Nikkei-pörssin informaatiotaulun viime torstaina. Kiinalaisen Huawei-yhtiön johtajan pidätys Kanadassa on vaikuttanut pörsseihin ja lisännyt pelkoja kauppasodan kovenemisesta. Kuva: KIMIMASA MAYAMA

Kanada vapautti tiistaina kiinalaisen telekommunikaatioyhtiön Huawein johtajan tiistaina takuita vastaan 10 päivää hänen pidättämisensä jälkeen Vancouverissa.

Meng Wanzhou, joka on Huawein talousasioista vastaava johtaja ja yhtiön perustajan tytär, pidätettiin Yhdysvaltojen vaatimuksesta. Yhdysvaltojen mukaan hän johti kansainvälisiä pankkeja harhaan Irania koskevissa raha-asioissa. Tämän seurauksena pankit olivat vaarassa rikkoa Yhdysvaltain Iranin vastaisi pakotteita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi voivansa puuttua tapaukseen, mikäli se auttaa välttämään Yhdysvaltain ja Kiinan välisten suhteiden huononemista.

– Mikä tahansa on hyväksi tälle maalle, teen niin, Trump sanoi BBC:n mukaan.

Meng Wanzhou, 46, on kiistänyt tehneensä mitään väärää. Vancouverilainen tuomioistuin päästi hänet vapaalle jalalle 10 miljoonan Kanadan dollarin (6,57 me) takuita vastaan. Oikeussalissa alettiin taputtaa, Meng itki ja halasi juristejaan.

Meng joutuu pitämään nilkassaan seurantalaitetta ja pysymään kotonaan kello 23–6. Hän joutui luovuttamaan passinsa pois.

Huawei julkisti lausunnon, jonka mukaan ”me luotamme siihen, että Kanadan ja Yhdysvaltain oikeusjärjestelmät tekevät oikeudenmukaisen päätöksen”.

USA:ssa odottaa jopa 30 vuoden tuomio

Mikäli kanadalainen tuomari katsoo syytteiden Mengiä vastaan olevan riittävän painavia, on Kanadan oikeusministerin seuraavaksi päätettävä, pitäisikö hänet luovuttaa Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa häntä odottavat syytteet salaliitosta pankkeja vastaan, mistä voi seurata jopa 30 vuoden vankeustuomio.

Mengin pidätys on huonontanut Kiinan suhteita sekä Yhdysvaltoihin että Kanadaan aikana, jolloin jännitteet ovat jo valmiiksi korkealla käynnissä olevan kauppasodan vuoksi. Yhdysvallat on myös syyttänyt Kiinaa vakoilusta.

Kiina on uhannut vakavilla seurauksilla, ellei Kanada vapauta Mengiä välittömästi. Yhdysvaltain ulkoministeriö harkitsee matkustusvaroitusta kansalaisilleen Kiinaa koskien. Myös Kanadan hallitus pohtii vastaavaa varoitusta.

Aiemmin tiistaina Kanada kertoi yhden sen kansalaisen tulleen pidätetyksi Kiinassa. Kaksi lähdettä kertoi uutistoimisto Reutersille, että kyseessä on entinen kanadalainen diplomaatti Michael Kovrig. Kanadan hallitus kertoi, että se ei nähnyt tapauksella suoraa yhteyttä Mengin tapaukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti