Uutiset

Huawein Meng haastoi Kanadan oikeuteen pidätyksensä vuoksi

Teknologiayhtiön talousjohtajan mukaan häntä alettiin kuulustella ennen kuin hänen kerrottiin olevan pidätetty.
Yhdysvaltain virkaatekevä oikeusministeri Matthew Whitaker kertoi 28. tammikuuta rikossyytteistä Huawein talouspäällikköä Meng Wanzhouta vastaan. Kuvaaja: MICHAEL REYNOLDS

Kanadan viime joulukuussa pidättämä kiinalaisen Huawei-teknologiayhtiön talousjohtaja Meng Wanzhou haastaa Kanadan oikeuteen. Mengin mukaan hänet pidätettiin, tutkittiin ja kuulusteltiin ennen kuin hänelle kerrottiin pidätetyn oikeudet.

Asiasta kertovat muun muassa Guardian-lehti ja BBC.

Mengin asianajajat kertoivat sunnuntaina nostaneensa siviilikanteen Brittiläisen Kolumbian korkeimmassa oikeudessa. Kanada pidätti Huawein perustajan tyttären Yhdysvaltain pyynnöstä 1. joulukuuta Vancouverin lentoasemalla. Yhdysvallat haluaa Mengin luovutettavaksi sinne, koska hänen epäillään johtaneen pankkeja harhaan yhtiön liiketoimista Iranin kanssa.

Mengin nostaman kanteen mukaan häntä kuulusteltiin ennen kuin hänet julistettiin pidätetyksi. Lisäksi kanteen mukaan Kanadan rajavirkailijat ottivat hänen sähköiset laitteensa ja niiden salasanat ja laittomasti tutkivat niiden sisältöä. Mengille ei kerrottu hänen pidätyksensä syytä.

Pidätyksestä kerrottiin kolmen tunnin kuluttua

Vasta kolmen tunnin kuluttua hänen kerrottiin olevan pidätetty ja että hänellä on oikeus lakiapuun.

Meng on parhaillaan vapaana takuita vastaan ja hän elää Vancouverissa odottaen mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin.

Perjantaina Kanadan oikeusviraston viranomaiset antoivat luvan luovutusprosessin alkamiselle. Mengin on määrä tulla asian vuoksi oikeuteen keskiviikkona. Prosessi saattaa kestää useita kuukausia tai jopa vuosia.

Mengin pidätys käynnisti diplomaattisen kiistan Kanadan ja Kiinan välille kiristäen maiden suhteita vakavasti. Peking on syyttänyt Washingtonia poliittisesti motivoidusta yrityksestä vahingoittaa Huaweita.

Kiina pidätti entisen kanadalaisen diplomaatin Michael Kovrigin ja kanadalaisen yrittäjän Michael Spavorin 10. joulukuuta ilmeisesti painostaakseen Kanadaa vapauttamaan Mengin.

Kiinalainen tuomioistuin määräsi lisäksi kiinalaisvankilassa istuvalle kanadalaiselle kuolemantuomion, vaikka tämä oli aiemmin saanut 15 vuoden vankeustuomion. Kovrig ja Spavor eivät ole päässeet tapaamaan juristia tai perheensä jäseniä sen jälkeen kun heidät pidätettiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti