Uutiset

Huaweita rahoittavat Kiinan turvallisuuselimet, väittää CIA – Ensimmäiset todisteet yhtiön kytköksistä Kiinan keskushallintoon

Verkkolaite- ja matkapuhelinjätti Huawei on ollut vakoilusyytösten keskiössä loppuvuodesta lähtien, jolloin Yhdysvallat varoitti liittolaisiaan käyttämästä Huawein laitteita vakoiluepäilyiden vuoksi.
Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja. Sen tärkeimmät kilpailijat ovat Ericsson ja Nokia. Kuva: Aleksandar Plavevski
Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja. Sen tärkeimmät kilpailijat ovat Ericsson ja Nokia. Kuva: Aleksandar Plavevski

Vakoilusyytösten kohteena viime kuukaudet ollut matkapuhelin- ja verkkolaitevalmistaja Huawei saa rahoitusta Kiinan turvallisuuselimiltä, Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA väittää.

Asiasta kertoo brittiläinen The Times -lehti, jonka mukaan CIA on esittänyt tietonsa Britannian tiedustelupäälliköille.

CIA:n mukaan Huaweita on rahoittanut Kiinan armeija, Kiinan kansallisen turvallisuuden komissio ja kolmas kiinalainen turvallisuusviranomainen.

Kyseessä olisivat ensimmäiset todisteet Huawein kytköksistä Kiinan valtiovaltaan ja turvallisuuselimiin.

Yhtiö on toistuvasti kieltänyt toimivansa yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa.

Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita siitä, että sen valmistamat verkkolaitteet mahdollistavat vakoilemisen Kiinan valtion hyväksi.

Lisäksi Yhdysvallat väittää, että Huawei on Kiinan valtion ohjauksessa.

– Huawei ei kommentoi anonyymistä lähteestä tulevia perusteettomia ja todisteettomia väitteitä, yhtiö vastasi The Timesin haastattelupyyntöön.

Monet kieltäneet Huawein laitteiden käytön

Huawein ympärillä vellova vakoilukohu käynnistyi loppuvuonna, kun Yhdysvallat varoitti liittolaisiaan käyttämästä yhtiön verkkolaitteita.

Joulukuussa Kanada pidätti yhtiön talous- ja rahoitusjohtaja Meng Wanzhoun Yhdysvaltain pyynnöstä.

Wanzhouta epäillään Iranin-vastaisen pakotteiden kiertämisestä.

Aiemmin ainakin Australia, Japani ja Uusi-Seelanti ovat kieltäneet viranomaisiaan hankkimasta Huawein laitteita.

Myös EU on esittänyt syytöksiä Huaweita kohtaan.

Viime kuussa EU-parlamentti julkaisi päätöslauselman, jonka mukaan kaikki kiinalaiset yhtiöt on velvoitettu yhteistyöhön maan turvallisuusviranomaisten kanssa.

– Kiinan uudet turvallisuuslait määräävät kaikki kansalaiset, yhtiöt ja muut toimijat yhteistyöhön valtion kanssa kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi, päätöslauselmassa kirjoitetaan.

Huawei puolestaan väittää, että Yhdysvallat hyökkäävät Huaweita vastaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan takia.

Suomessa ei näyttöä vakoilusta

Suomessa viestintävirasto selvitti suomalaisten teleoperaattoreiden käyttämiä verkkolaitteita helmikuussa.

– Tiedot on nyt saatu operaattoreilta, eivätkä ne anna aihetta muille toimenpiteille, viraston kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelevä turvallisuussääntelyn päällikkö Jukka-Pekka Juutinen kertoi viime kuussa Lännen Medialle.

Juutisen mukaan Suomessa ei ole nähty näyttöä siitä, että teleoperaattoreiden verkkolaitteita olisi käytetty vakoilemiseen.

Suomessa Huawein laitteita käyttävät ainakin Elisa ja Suomen yhteisverkko, joka on Telian ja Dna:n yhteinen yritys.

Fingerpori

comic