Uutiset

Huhtasaari rajusta viikostaan: Jouduin politiikan kovaan korkeakouluun

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja olisi suonut ulkoministerin salkun Terholle. Eurooppa,- kulttuuri- ja urheiluministerin pesti olisi jäänyt Huhtasaarelle itselleen.

Kansanedustajan työhuone ei ole suuri, mutta siinä on tarpeeksi tilaa kansanedustaja Laura Huhtasaarelle (ps), joka vetää päivittäin etunojapunnerrukset lattialla. Vähintään 30 punnerrusta sarjoissa. Kovasta kunnosta kielivät myös lenkkitossut.

– Kävely on elämäntapa. Se on hyötyliikuntaa parhaimmillaan.

Niin henkistä kuin fyysistä kuntoa on tarvittu viime päivät. Jyväskylässä hänet valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi. Sen jälkeen eli toivo hallitustyön jatkuvuudesta, kunnes arki muutti kuviot. Puolue jakaantui ja 20 edustajaa muodosti oman ryhmän.

– Politiikka on arvaamatonta. Kun pyrin mukaan, ajattelin, että joudun politiikan kovaan kouluun. Jouduinkin politiikan kovaan korkeakouluun.

Ystävät kääntyivät

Hän hämmästelee, miten nopeasti ihmiset kääntyvät ystäviään vastaan.

– Uudessa ryhmässä istuu monta edustajaa, jotka olivat Jussi Halla-ahon suosituslistalla viime vaaleissa. Uuden ryhmän johtaja  Simon Elo myi Halla-ahon kirjaa kerätäkseen rahaa kampanjaansa. Yhtäkkiä Halla-ahon valinta on ongelma.

Uuteen ryhmään siirtyneet ovat perustelleet, että heille oli liikaa koko johdon vaihtuminen.

– Hei, porukka on tuntenut minut, Juho Eerolan ja Teuvo Hakkaraisen. Olemme kelvanneet tähän puolueeseen ja istuneet vierekkäin tehden töitä.

Haava vuotaa, mutta arpeutuu

Huhtasaari arvostelee uutta ryhmää siitä, että se kertoo tiettyjen tahojen junailleen valinnat.

– Mitkä tahot? EI meillä ole kuin jäsenet. Ovatko he ongelmat, jos ovat heidän mielestään äänestäneet väärin.

Hän kuvailee ryhmästä paenneita selkään puukottajiksi.

– Haava vuotaa, mutta se arpeutuu ajan kanssa. Ajattelen, että viisas antaa anteeksi, tyhmä kostaa ja fiksu jättää huomioimatta. Noudatan jälkimmäistä.

Avonainen haava näkyy eduskunnan kuppilassa. Siellä ei näy pöytää, jossa uuden ja vanhan ryhmän edustajat istuisivat yhdessä.

– Tämä ei ole minulle kynnyskysymys. En ainakaan jätä istumatta, jos tällainen tilanne on edessä.

Vaikka eduskunnassa ollaan vereslihalla, niin maakunnissa jako otetaan rauhallisemmin.

– Jako keskittyy eduskuntaryhmään. Kentällä ymmärretään, että jäsenistö on puhunut. ei ole olemassa todisteita siitä, että olisimme toimineet väärin. Päinvastoin. Minulla ja Halla-aholla ei ollut edes vaalikrääsää tarjolla. Kampanjoin pelisääntöjen mukaan. Minulla oli oma some-ryhmä. Hommafoorumissa en ole, ei ole edes sinne tunnuksia.

Etukäteen kirjoitettu

Huhtasaari piti alkuviikosta räväkän puheen eduskunnassa, kun käsittelyssä oli tiedonanto tuoreesta hallitusjärjestelystä. Puheen jälkeen hallitusryhmien edustajat pudistelivat kauhistuneina päitään.

Hallituskuviota hän pitää salaliittona, etukäteen kirjoitettuina.

– Ei näin valmista synny salamavauhtia. Halla-aho oli kutsuttu Kesärantaan maanantaina. Se oli täyttä teatteria. Elo myönsi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) soitti hänelle sunnuntaina.

Ministerihaaveet jäivät

Entä jos hallituksen ovi olisi pysynyt auki?

Huhtasaari kertoo, että hän tuli kokouksen jälkeen siihen tulokseen, että Sampo Terho olisi valittu ulkoministeriksi.

– Se olisi ollut paras vaihtoehto.

Ministerin salkkua soviteltiin myös Huhtasaarelle.

– En ole juopunut vallasta, minulla ei ole ministerikiimaa, mutta ehkä olisin ollut kiinnostunut. Olisihan Terhon Eurooppa,- kulttuuri- ja urheiluministerin pesti vapautunut. Mitä isommat natsat, sitä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa.

Hän korostaa, ettei uudella puheenjohtajalla ollut nimilistaa.

– Tarkoitus oli pohtia Halla-ahon maanantaina. Ministerilistoja ei tarvittukaan.

Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenet ovat saaneet rajua palautetta ja uhkauksia. Näihin Huhtasaarella on nollatoleranssi.

– Lain mukaan laiton uhkaus henkeen tai terveyteen on rikos. Kehotan kaikkia näitä saaneita tekemään rikosilmoituksen. Kyse on vakavasta asiasta.

Saarnaan politiikkaa

Huhtasaari tunnetaan uskovana ihmisenä. Siksi yllättää, ettei kuulu mihinkään kirkkoon.

– Olen kristitty ja tulen ekumeenisesta perheestä. Luterilainen oppi on lähellä. Nuorena ajattelin teologian opiskelua, mutta minulla ei ollut tarpeeksi kutsumusta. Nyt saarnaan politiikkaa.

Koti ei ollut poliittinen, mutta yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat.

– Poliittinen herätys alkoi eurokriisistä. Tajusin, että rahan syytäminen Kreikkaan on moraalinen rappio. Timo Soini puhui eri lailla. Kuuntelin häntä.

Kun kerroin äidilleni, että aion pyrkiä politiikkaan perussuomalaisten listoilta, niin hän totesi: Lycka till, eli onnea. Äitini on ruotsin kielen opettaja, joka vastustaa pakkoruotsia.

Huhtasaari aikoo olla ehdolla kahden vuoden kuluttua. Sitä ennen riittää julistamista.

– Pyrin siihen, että Suomi irtautuu EU:sta. Isovanhemmat taistelivat vapauden, vanhemmat toivat meille vaurauden. Miksi meidän pitäisi luovuttaa perintö toisten käsiin, hän kysyy.

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic