Uutiset

Huhut dieselin kuolemasta ovat ennenaikaisia – uudet suuret dieselhenkilöautot tekevät kauppansa

Kaikkiaan henkilöautojen ensirekisteröinnit vähenivät Suomessa alkuvuonna 12,7 prosentilla edellisvuoden alkuun verrattuna.
Vuonna 2016 Stuttgartissa kuvattu Mercedesin OM 654 -dieselmoottori edustaa perinteisten polttomoottorien uutta aaltoa. Kuva: Kari Pitkänen

Dieselillä on Suomessa yhä vankka asema isokokoisten henkilöautojen ensirekisteröinneissä. Tästä kertoo Autoalan Tiedotuskeskuksen äsken julkaisema tilastotiedote.

Uusien pienten ja keskikokoisten autojen myynti painottuu bensiinimoottoripuolelle. Niissä segmenteissä dieselin osuus on painunut viime vuosina hieman alle 25 prosenttiin.

Toista on suuremmissa henkilöautomalleissa, mikä tarkoittaa esimerkiksi keskikokoisia ja suuria katumaastureita sekä suuria tila-autoja. Edellisessä segmentissä dieselkäyttöisten autojen osuus oli viime vuonna 40 prosenttia ensirekisteröinneistä. Jälkimmäisessä se oli jopa 85 prosenttia.

Suomessa dieselin suosio on kuitenkin ollut jo pitkään selvästi pienempi kuin Euroopassa keskimäärin. Viime vuonna esimerkiksi Ruotsissa 37,6 prosenttia ja Saksassa 32,3 prosenttia kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli dieselkäyttöisiä.

Täyssähköautojen osuus yhä marginaalinen

Sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli Suomessa viime vuonna vajaat 5 prosenttia. Niistä noin 85 prosenttia oli ladattavia hybridejä. Täyssähköautojen osuus jäi noin 15 prosenttiin kaikista sähköautoista.

Sama 15 prosenttia pätee viime vuonna myytyihin uusiin autoihin, joissa on ajovoima-akku, sillä lataushybridien lisäksi Suomessa ensirekisteröitiin paljon perinteisiä ns. täyshybridejä. Ne ottavat talteen jarrutusenergiaa ja polttomoottorin tuottamaa energiaa.

Myös kaasuautojen ensirekisteröinnit kasvoivat viime vuonna.

Vain uusien kuorma-autojen myynti kasvoi

Suomessa ensirekisteröitiin helmikuussa kaikkiaan 8 084 henkilöautoa. Se on 11,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Jos tammikuu lasketaan mukaan, pudotusta on vielä enemmän: 12,7 prosenttia edellisvuoden alkua vähemmän.

Pakettiautojen määrä laski tilastossa 12,4 prosenttia. Sen sijaan kuorma-autojen ensirekisteröinnit lisääntyivät 4,1 prosentilla.

Asiasanat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic