Uutiset

Huippukokous alkaa näkyä Helsingissä – lentokentälle laskeutui jättirahtikone, yleisö äimisteli auto-operaatiota keskustassa

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokoukseen on vielä 11 päivää, mutta kokousvalmistelut alkavat näkyä jo Helsingin katukuvassa.

Pitkin viikkoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla on näkynyt Yhdysvaltojen tunnuksilla varustettuja lentokoneita, mutta torstaina katseet vangitsi valtava harmaanvärinen sotilaskone, joka laskeutui lentokentälle.

Boeing C-17 Globemaster -rahtikone toi Helsinkiin jotain, mikä kuljetettiin autosaattueessa keskustan läpi. Ilta-Sanomien mukaan rahtikone lähti takaisin lentoon iltapäivällä noin kello 14 aikaan.

Yleisöä kerääntyi Punavuoreen

Myöhemmin iltapäivällä yleisöä alkoi kerääntyä Helsingin Punavuoressa sijaitsevan St. George -hotellin ympärille. Syynä olivat tummalasiset autot, jotka kiersivät hotellia ja oli pysäköity sen edustalle. Iltalehti uutisoi, että kyseessä olisivat olleet samat autot, jotka saapuivat aiemmin lentokentältä.

Paikalle saapuneen Lännen Median toimittajan mukaan alueella oli lukuisia tummiin pukuihin pukeutuneita miehiä seisomassa vartiossa. Hieman ennen kello 16 iltapäivällä valkoisista kuorma-autoista purettiin laatikoittain tavaraa hotelliin sisälle.

Poliisi ja ulkoministeriö eivät ole kommentoinut tarkemmin kuljetuksia. Yhdysvaltain presidentin valtiovierailun yhteydessä on tavanomaista, että materiaalia ja henkilöstöä kulkee paljon mukana.

Niinistö tapasi amerikkalaisia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina 16. heinäkuuta. Toistaiseksi virallista kokouspaikkaa ei ole ilmoitettu, mutta lehdistökeskus tulee toimimaan Finlandia-talossa.

Torstaihin mennessä Tasavallan presidentin kansliasta saati ulkoministeriöstä ei ole tihkunut tarkkoja yksityiskohtia julki, mutta tapaamisen alla presidentti Niinistö tapasi Facebookin mukaan amerikkalaisen delegaation.

Kesäasunnossaan Kultarannassa parhaillaan oleva Niinistö tapasi neljä amerikkalaista senaattoria ja yhden kongressiedustajan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic