Uutiset

Huippukokous alkaa näkyä Helsingissä – tämä kokouksesta tiedetään nyt

Helsingin Sanomat kertoi torstaina illalla, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saapuu Helsinkiin jo sunnuntaina 15. heinäkuuta ja tapaa paikallisen Yhdysvaltojen-suurlähetystön henkilöstöä. Lehden haastattelemien Yhdysvaltojen hallinnon edustajien mukaan Trump tapaa maanantaina presidentti Sauli Niinistön Presidentinlinnassa ja sen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Putinin ja Trumpin tapaaminen jatkuu lehden mukaan lounaalle. Trumpin on tarkoitus lähteä Suomesta maanantaina illalla.

Putinin ja Trumpin tapaamispaikalle ei vielä ole saatu vahvistusta. Presidentin kanslia ei vielä vahvista tietoa, onko myös Putinin ja Trumpin tapaaminen määrä järjestää Presidentinlinnassa.

Valtava sotilaskone toi Helsinkiin jotain

Pitkin viikkoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla on näkynyt Yhdysvaltojen tunnuksilla varustettuja lentokoneita, mutta torstaina katseet vangitsi valtava harmaanvärinen sotilaskone, joka laskeutui lentokentälle.

Boeing C-17 Globemaster -rahtikone toi Helsinkiin jotain, mikä kuljetettiin autosaattueessa keskustan läpi. Ilta-Sanomien mukaan rahtikone lähti takaisin lentoon iltapäivällä noin kello 14 aikaan.

Yleisöä kerääntyi Punavuoreen

Myöhemmin iltapäivällä yleisöä alkoi kerääntyä Helsingin Punavuoressa sijaitsevan St. George -hotellin ympärille. Syynä olivat tummalasiset autot, jotka kiersivät hotellia ja oli pysäköity sen edustalle. Iltalehti uutisoi, että kyseessä olisivat olleet samat autot, jotka saapuivat aiemmin lentokentältä.

Paikalle saapuneen Lännen Median toimittajan mukaan alueella oli lukuisia tummiin pukuihin pukeutuneita miehiä seisomassa vartiossa. Hieman ennen kello 16 iltapäivällä valkoisista kuorma-autoista purettiin laatikoittain tavaraa hotelliin sisälle.

Poliisi ja ulkoministeriö eivät ole kommentoinut tarkemmin kuljetuksia. Yhdysvaltain presidentin valtiovierailun yhteydessä on tavanomaista, että materiaalia ja henkilöstöä kulkee paljon mukana.

Niinistö tapasi amerikkalaisia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina 16. heinäkuuta. Toistaiseksi virallista kokouspaikkaa ei ole ilmoitettu, mutta lehdistökeskus tulee toimimaan Finlandia-talossa.

Torstaihin mennessä Tasavallan presidentin kansliasta saati ulkoministeriöstä ei ole tihkunut tarkkoja yksityiskohtia julki, mutta tapaamisen alla presidentti Niinistö tapasi Facebookin mukaan amerikkalaisen delegaation.

Kesäasunnossaan Kultarannassa parhaillaan oleva Niinistö tapasi neljä amerikkalaista senaattoria ja yhden kongressiedustajan.

Juttua päivitetty 5.7. klo 21.10. Lisätty tieto, että Trump on tulossa Suomeen jo sunnuntaina ja Helsingin Sanomien tieto Trumpin ja Niinistön tapaamisesta Presidentinlinnassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic