Uutiset

Hulkko teki saman kuin Mannerheim sata vuotta sitten – "Yksi pitkän sotilasurani ikimuistoisimpia hetkiä"

Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko sai lauantaina arvokkaan kunniatehtävän. Hän suoritti paraatikatselmuksen ja otti vastaan ohimarssin, kun Vaasassa juhlittiin jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa kirpeässä pakkassäässä.

-Minun lähes 40 vuoden sotilasurallani on ollut paljon ikimuistoisia hetkiä, mutta tämä on kyllä yksi niistä. Täytyy pitää mielessä, että sata vuotta sitten samalla paikalla Vaasan torilla Mannerheim puhui samankokoiselle joukolle, Hulkko sanoo Lännen Medialle.

Juhlaparaatiin osallistui vajaat tuhat suomalaissotilasta ja lisäksi noin 120 saksalaissotilasta. Katselmukseen osallistuvat Saksan kaartin pataljoona Wachbataillon sekä asevoimien soittokunta.

-Tori ja kadunvarret olivat aivan täynnä ohimarssin aikana. Erityisen suuri kiitos Vaasan kaupungille ja koko Pohjanmaan kansalle, että he ottivat tapahtuman niin lämpimästi vastaan, Hulkko kehuu.

Hänen mukaansa lähes kaikki ylimmät sotilaskomentajat olivat talvi- ja jatkosodassa jääkäritaustaisia. Maavoimien komentaja muistuttaa myös, että käytännössä jääkärit muodostivat puolustusvoimat 1920- ja 1930-luvulla. Suurin osa puolustusvoimien nykyistä käytänteistä, puolustushaaroista ja myös asusteista perustuu jääkäriperinteeseen.

-Meillä on heitä paljon kiittäminen.

Kun jääkärit palasivat vuonna 1918 Saksasta Suomeen, maassa raivosi sisällissota punaisten ja valkoisten välillä. Jääkärit lähtivät alun perin vapauttamaan Suomea ulkomaalaisista joukoista, mutta he joutuivat taistelemaan maanmiehiään vastaan.

-Jääkärit koostuivat pääosin talonpoikais- ja työläistaustaisista nuorista, eivätkä suinkaan mistään ylhäisöstä. Heidän perheenjäseniään ja sukulaisiaan taisteli molemmilla puolilla. Se oli varmasti jääkäreille vaikeaa. Heitä ei voi syyttää siitä, että Suomen vapauttaminen venäläisistä joukoista muuttui sisällissodaksi, Hulkko sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti