Uutiset

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Koronasuojaimista tehty sopimukset Sarmasteen sekä Jylhän kanssa

"Olemme tehneet kauppoja tahojen kanssa, jotka normaalisti rajaisimme hankintaprosessin ulkopuolelle."
Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoo, että keskus teki kaupan Suomeen tuotavista koronasuojaimista Onni Sarmasteen kanssa. Lisäksi keskus on tehnyt erillisen sopimuksen Tiina Jylhän kanssa.

Lounema kommentoi asiaa torstaina HVK:n nettistriimissä. Hänen mukaansa sekä Sarmasteen että Jylhän yritysten kanssa tehdyt kaupat ovat viiden miljoonan euron luokkaa molemmat. Jylhän kanssa tehty sopimus on maksettu puoliksi, ja se on jäädytetty. Sarmasteelle rahat on maksettu kokonaan.

Tällä viikolla Suomeen saapui iso kasvosuojaintilaus Kiinasta. Suomessa tehdyissä testeissä selvisi, että suojaimet eivät täyttäneet sairaalakäytön vaatimuksia.

Louneman mukaan tässä tilanteessa erittäin perinpohjaiseen taustojen tarkastukseen ei ole ollut mahdollisuutta. Hänen mukaansa kauppoja on tehty tahojen kanssa, jotka normaalisti rajattaisiin hankintaprosessin ulkopuolelle.

Puutteellisten suojainten riski jatkuu

Lounema myöntää, että HVK ei ole tarkastanut koronaepidemian suojavarusteiden hankkimisen yhteistyökumppanien taustoja riittävän huolellisesti.

Hänen mukaansa on myös olemassa riski, että jatkossakin Suomeen voi tulla suojaineriä, jotka eivät ole vaatimusten mukaisia

–  Suojainten laatu on mahdollista testata vasta sitten kun ne ovat saapuneet Suomeen, toimitusjohtaja kertoi.

HVK on Louneman mukaan tehnyt useita kauppoja useiden tahojen kanssa. Louneman mukaan HVK on saanut suojaimista useita satoja yhteydenottoja ja tarjouksia. Niistä on pyritty valitsemaan ne, jotka ovat keskuksen kannalta hyviä eivätkä häiritse sairaanhoidon erva-piirien omia hankintoja.

Suojavarustemarkkinoiden tämän hetken globaalia tilannetta on luonnehdittu määreellä villi länsi. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi STT:lle, että liikkeellä on hyvinkin paljon epärehellisiä yrittäjiä. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic