Uutiset

Huomenna lauantaina se vihdoin tapahtuu –Pohjoismaiden ainoat jättiläispandat yleisön eteen Ähtärissä

Ähtärin eläinpuiston pandatalo aukeaa yleisölle huomenna lauantaiaamuna kello kymmenen.

Eläintieteilijä ja professori Jukka Salo uskoo, että pandojen ja yleisön ensikohtaaminen Suomessa sujuu suunnitellusti.

-Kaksikkoa on totutettu yleisön kohtaamiseen jo kotimaassaan Kiinassa pandojen suojelukeskuksessa, josta ne muuttivat Suomeen. Aiempien kokemusten perusteella voi sanoa, että jos pandojen ja yleisön kohtaamiset ovat olleet Kiinassa ongelmattomia, tilanne tulee jatkumaan samanlaisena, hän selvittää.

Salo muistuttaa myös siitä, että pandatalon isot tilat mahdollistavat eläimille vetäytymisen yksityisyyteen tarvittaessa.

Salo on toiminut jo vuosia Suomen ja Kiinan välisessä isopandan ja sen elinympäristön suojeluun tähtäävässä yhteishankkeessa.

Lumi ja Pyry -isopandat saapuivat Suomeen Kiinasta 18. tammikuuta. Kuukauden päivät siitä tähän saakka ne ovat viettäneet karanteenissa Ähtärin pandatalon sisätiloissa.

Pandojen eläinlääkäri Heini Niinimäki kertoi pari viikkoa sitten Lännen Medialle, että kaksikko on jo muun muassa innostunut leikkimään palloilla. Pääosa niiden ajasta kuluu kuitenkin bambua syöden ja nukkuen.

Isojen eläinten eväät maksaa

Pandatalon virallisia avajaisia juhlitaan maaliskuun 3. päivä. Avajaispuheen pitää pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Ähtärin eläinpuiston isopandat ovat toistaiseksi ainoat laatuaan Pohjoismaissa. Kööpenhaminan eläintarhan saanee omat pandansa tämän vuoden aikana.

Pandat ovat Suomelle ja Ähtärille miljoonaluokan investointi.

Julkisuudessa on arvioitu pandoista Kiinalle maksettavan vuosivuokran olevan lähes miljoonan euron verran. Lisäksi pandojen ruokinta maksaa jopa noin satatuhatta euroa vuodessa.

Tuliterän pandatalon rakentaminen nieli noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Tällä viikolla noin 6000 asukkaan Ähtärin kaupunki sai helpottavia uutisia siinä mielessä, että Ähtärin kriisikuntamenettelyn arviointiryhmä totesi loppuraportissaan, ettei se ehdota erityisen kuntajakoselvityksen asettamista.

Näin akuutti kuntaliitosuhka väistyi pandakaupungin yltä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti