Lounais-Häme Uutiset

Huostaanottotilanteesta kuvattu ja julkaistu video loukkasi lasten yksityiselämän suojaa, linjasi KKO

Korkein oikeus katsoi tiistaina antamassaan ratkaisussa, että lasten huoltajien on ajettava lasta koskevilla päätöksillä lasten etua. Huostaanottotilanteesta julkaistu video loukkasi lasten yksityisyyden suojaa.
Huostaanottovideon julkaisu johti siihen, että kaksi miestä tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Vanhempien suostumus ei ollut riittävä syy sille, että lasten huostaanottotilanteesta kuvatun videon olisi voinut julkaista, katsoo Korkein oikeus (KKO).

KKO päätti tiistaina pitää voimassa hovioikeuden kahdelle miehelle langettaman tuomion yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Tuomiot olivat seurausta Oulussa tammikuussa 2014 kuvatun videon julkaisemisesta Youtube-videopalveluun. Jutusta pidettiin suullinen istunto KKO:ssa kesäkuussa.

Kahden lapsen isä kuvasi tuolloin, kun poliisi ja sosiaaliviranomaiset tulivat ja ottivat hänen lapsensa huostaan. Lapset olivat tapahtumahetkellä 9-vuotiaita.

Tämän jälkeen mies toimitti videon hänen tutulleen, joka osin sumensi videolla esiintyvien ihmisten kasvoja. Lopuksi video ladattiin Youtubeen, ja isä jakoi videota tuttunsa kanssa. KKO:n ratkaisun mukaan video keräsi verkossa kymmeniä tuhansia katselukertoja.

Isän ja videon julkaisseen motiivina oli herättää keskustelua viranomaisen toiminnan asiallisuudesta ja voimankäytöstä.

Lasten kasvot olivat KKO:n mukaan videolla osin nähtävissä sumennuksista huolimatta, ja heidän äänensä oli kuultavissa. Sittemmin video on Youtubesta poistettu.

Lapsen molemmat huoltajat olivat suostuneet videon julkaisemiseen. Syyttäjä kuitenkin vaati videon julkaisemisesta rangaistusta, koska hän katsoi videon loukanneen lasten yksityisyyttä. Myös 9-vuotiaat lapset yhtyivät syytteeseen.

KKO: huoltajien suostumus ei riittänyt

Korkein oikeus linjasi ratkaisussaan, että vaikka vanhemmilla on lähtökohtaisesti oikeus päättää lastensa asioista, ei vanhempien valta lasten asioihin ole rajoittamaton.

KKO arvioi, että videolla paljastui lasten kotipaikka, ja heidän pihapiirinsä oli videon perusteella tutuille tunnistettavissa. Lisäksi videon julkaisu paljasti sen, että lapset ovat lastensuojelun asiakkaita, mikä on salassa pidettävää.

– Tiedon julkaisemisesta päättäessään huoltajan tulee ottaa huomioon muun ohella lapsen itsenäinen oikeus yksityiselämän suojaan ja lapsen etu. Lasta koskevan tiedon julkaisemista ei siten tee sallituksi pelkästään se, että julkaisemiseen on huoltajan suostumus, KKO muun muassa perustelee ratkaisussaan.

Vanhempien suostumuksen ei muun muassa katsottu ajavan lasten etua, kun video paljasti yksityiselämää loukkaavia asioita.

Lapset olivat oikeuden ratkaisun mukaan itse paheksuneet videon julkaisua, kun heidän isänsä oli asiasta jälkikäteen heille kertonut.

Video hävitettävä

Oikeus ei kyseenalaistanut videon kuvanneen isän motiivia julkaisulle, ja KKO arvioi, että vallankäytön kritiikki on yksi perussyy sananvapauden käytölle. Oikeus myös katsoi, että video käsitteli yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa.

Ratkaisussa kuitenkin arvioidaan, että videon julkaisu olisi voitu hoitaa niin, ettei se olisi loukannut lasten yksityisyyttä. KKO arvioi, että video on poikkeuksellisen voimakas tiedonvälityksen väline, joka on välittänyt lasten tunteet vahvasti.

– Videolla olevat sumennukset olisi voitu tehdä niin, etteivät lapset olisi olleet videolta tunnistettavissa. Videon merkitys uskottavuus tai sanoma ei olisi tästä heikentynyt, arvioi KKO.

Lopputuloksena oikeus piti voimassa isälle ja videon julkaisseelle annetut 30 ja 40 päiväsakon suuruiset sakkorangaistukset. Lisäksi KKO vaati videon hävitettäväksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic