Uutiset

Hurja tavoite julki: jo miljoona sähkö- ja kaasuautoa Suomen teillä vuonna 2030 – bensa- ja dieselautoja ei enää myytäisi

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on kovat tavoitteet sähkö- ja kaasuautojen määrän lisäämiseen. Ministeriön työryhmän visiossa Suomen teillä ajaa vuonna 2030 yli 900 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa ja noin 140 000 kaasukäyttöistä henkilöautoa.
Liikenneministeriön työryhmä maalailee, että Suomen teillä voisi vuonna 2030 olla yli 900 000 sähköautoa. Nyt niitä on runsaat tuhat.

Suomen teillä ajaa vuonna 2030 yli 900 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa ja noin 140 000 kaasukäyttöistä henkilöautoa.

Uudet diesel- ja bensa-autot ovat hävinneet autokaupoista kokonaan.

Tällainen on yksi tulevaisuudenkuva, jonka liikenne- ja viestintäministeriön ilmastopolitiikan työryhmä maalailee. Se julkisti raporttinsa perjantaina aamulla.

Työryhmän toimeksianto oli miettiä, miten Suomen liikenteestä saadaan päästötön vuoteen 2045 mennessä. Se rakensi kolme vaihtoehtoista polkua tavoitteeseen pääsemiseksi. Sähkö- ja kaasukäyttöisiin autoihin panostamista kutsutaan nimellä Tekno-polku.

Bio-polulla päästöjä vähennetään luopumalla fossiilisista polttoaineista ja ottamalla käyttöön uusiutuvia tai entistä vähäpäästöisempiä polttoaineita.

Palvelu-polussa päästöjä vähennetään vähentämällä ajokilometrejä ja parantamalla liikennejärjestelmän energiatehokkuutta.

Kaikissa vaihtoehdoissa lopputavoite on, että vuoteen 2045 mennessä fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen käyttö olisi loppunut.

Radikaali autokannan muutos

Tekno-polun noudattaminen merkitsisi radikaalia muutosta autokantaan.

Suomessa on liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastojen mukaan ensirekisteröity 458 sähkökäyttöistä autoa tämän vuoden tammi-elokuussa. Kaasukäyttöisiä autoja on rekisteröity samana aikana 157 kappaletta.

Liikenteessä sähköautoja on runsaat tuhat, sillä niitä rekisteröitiin vuosina 2016-2017 noin 750 kappaletta.

Yli 99 prosenttia liikennekäytössä olevista autoista käyttää polttoaineena bensiiniä, dieseliä tai etanolia.

Täyssähköautojen osuus liikennekäytössä olevista henkilöautoista on nyt noin 0,1 prosenttia. Ladattavien hybridien osuus on puolestaan noin 0,3 prosenttia.

Tekno-polulla sähköautojen tavoite on paljon kunniahimoisempi kuin hallituksen aiemmat suunnitelmat. Niiden mukaan 2030 Suomessa pitäisi olla 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti