Uutiset

Hurrikaani Laura repi talojen kattoja ja tappoi ihmisen Louisianassa

Hurrikaani Laura on aiheuttanut rankkasateita ja tulvia Louisianassa ja sen naapuriosavaltioissa. Yli puolta miljoonaa ihmistä on pyydetty lähtemään kodeistaan.
Leikkipuisto tulvi torstaina hurrikaani Lauran takia Lafayetten kaupungissa Louisianassa. Kuva: epa08629077
Leikkipuisto tulvi torstaina hurrikaani Lauran takia Lafayetten kaupungissa Louisianassa. Kuva: epa08629077

Voimakas hurrikaani Laura riehuu Louisianan osavaltioissa Yhdysvalloissa. Hurrikaani rantautui Louisianan lounaisosaan torstaina paikallista aikaa juuri ennen yhtä yöllä.

Laura on yksi voimakkaimmista myrskyistä, joka on iskenyt osavaltioon. Laura rantautui pieneen Cameronin kaupunkiin Louisianaan 4. luokan myrskynä. Sen tuulen nopeus oli 240 kilometriä tunnissa, kertoi Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus (NHC).

– Lauran myrskyn silmä jatkaa liikkumista sisämaahan kohti Louisianan lounaisosia seuraavien tuntien kuluessa. Suojautukaa nyt, NHC tiedotti aikaisin torstaina.

Myrskyssä oli torstai-iltaan mennessä Suomen aikaa kuollut yksi ihminen. 14-vuotias tyttö menehtyi aikaisin torstaina, kun puu kaatui hänen kotinsa päälle.

– Uskomme, että kuolemantapauksia voi tulla enemmän, kirjoitti Louisianan kuvernöörin John Bel Edwardsin tiedottaja Christina Stephens Twitterissä.

Hurrikaani uhkaa öljyntuotantoa

Yöllä Lauran tuulet riehuivat Lake Charlesin kaupungissa. Koko yön myrskytuuli repi kattoja rakennuksista ja rikkoi ikkunoiden laseja. Katukylttejä kaatui ja puuaitojen palasia päätyi ympäri katuja.

Laura laantuitorstaiaamulla 2. luokan myrskyksi. Sen tuulen enimmäisnopeus oli 168 kilometriä tunnissa. Myrsky siirtyi pohjoiseen ja lounaaseen, jossa se kouli soista aluetta, joka on herkkä myrskyille ja tulville.

Myrsky vieri kohti Yhdysvaltojen öljyntuotannon ydintä ja pakotti öljynporauslautat ja jalostamot pysäyttämään tuotantonsa. Suuret hurrikaanit, kuten Harvey ja Katrina, ovat aiemmin aiheuttaneet tuhoja öljyteollisuuden kohteissa. Se aiheutti huolen, että Laura tekee saman.

Myöhemmin torstaina Laura laantui 1. kategorian myrskyksi, mutta jatkoi silti tuhojen aiheuttamista kovan tuulen ja sateen sekä sateesta aiheutuvien tulvien takia.

Lauran odotettiin torstaina aiheuttavan tornadoita, joita liikkuisi Louisianan, Teksasin kaakkoisosan ja Missisipin lounaisosan yllä, kertoi NHC. Myrskyn uskottiin aiheuttavan laajoja tulvia Teksasissa, Louisianassa ja Arkansasissa.

Yli puoli miljoonaa sai evakuointimääräyksen

Viranomaistenpiti odottaa useampi tunti, ennen kun he pystyivät aloittamaan etsintä- ja pelastusoperaatiot hurrikaanin riepottelemilla alueilla. Teille kaatuneiden puiden odotettiin olevan suurin välitön haaste pelastajille.

Vermilionin alueella, aivan Lauran rantautumispaikasta itään, sheriffin toimisto antoi jyrkän varoituksen asukkaille Facebook-sivuillaan ennen myrskyn iskemistä.

– Jos päätät jäädä, emme pääse hakemaan sinua. Kirjoita nimesi, osoitteesi, sosiaaliturvatunnuksesi, lähimmäisesi nimi ja laita ne salpapussiin taskuusi.

Louisianan ja Teksasin osavaltioissa noin 620 000 ihmistä sai evakuointimääräyksen Laura-myrskyn takia.

Kaupungit autioituivat ja ikkunat piti laudoittaa

Port Arthurinkaupunki Teksasissa, länteen siitä minne Laura rantautui, muuttui keskiviikkona aavekaupungiksi. Vain muutama huoltoasema ja alkoholimyymälä olivat auki.

– Ihmiset tarvitsevat vodkansa, sanoi kassanhoitaja Janaka Balasooriya, joka kertoi asuvansa muutaman korttelin päässä ja ajavansa kotiin.

Lake Charlesin kaupungin asukas Borden Wilson odotti puolestaan ahdistuneena torstaina paluuta kotiinsa. Hän oli lähtenyt pakoon Mindenin kaupunkiin.

– En ole koskaan edes laudoittanut ikkunoita. Tämä on ensimmäinen hurrikaani, jonka olen kokenut. Toivon vain, että taloni on kunnossa, hän kertoi Reutersille puhelinhaastattelussa.

Trooppinen myrsky Laura

Trooppinen myrsky Laura syntyi Atlantin valtamerellä perjantaina, kertoi Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus.

Laura eteni kohti Yhdysvaltojen Meksikonlahtea. Se seurasi toista myrskyä Marcoa, joka rantautui Louisianaan maanantaina.

Viikonloppuna Laura aiheutti rankkoja sateita Dominikaanisessa tasavallassa, Puerto Ricossa, Kuubassa ja Haitilla. Karibialla kuoli ainakin 12 ihmistä Lauran takia, kertoo BBC.

Maanantaina myrsky muuttui 1. kategorian hurrikaaniksi lähellä Kuubaa.

Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikolla on viisi luokkaa. Korkeimmillaan Laura oli tasolla 4, kun se iskeytyi Louisianan rannikolle.

Lauran odotettiin torstaina aiheuttavan tornadoita Louisianan, Teksasin kaakkoisosan ja Missisipin lounaisosan ylle. Rankkasateiden ja tulvien odotettiin jatkuvan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti