Uutiset

Hurrikaani Michael kylvi suurta tuhoa Floridassa

Ainakin kaksi ihmistä kuollut, satoja tuhansia koteja ilman sähköä, kun hirmumyrsky suuntasi Georgian osavaltion yli kohti Etelä-Carolinaa.
Hurrikaani Michael runteli veneitä Panama Cityn satamassa Floridassa.

Voimakkain hurrikaani yli 80 vuoteen rantautui Floridaan keskiviikkona aiheuttaen suurta tuhoa asumuksille, kulkuväylille ja sähköverkoille.

Michael pirstoi koteja palasiksi, nielaisi satamia ja jätti ostoskeskuksia kasoiksi lautoja. Yksi ihminen kuoli jäätyään kaatuneen puun alle. Myös toinen kuolonuhri on jo kirjattu Floridassa.

Vettä satoi lyhyessä ajassa 30 senttiä. Mexico Beachilla tulvavesi ulottui useissa taloissa kattojen korkeudelle.

Michael kasvatti voimaansa saapuessaan Meksikonlahdelta Floridan luoteisrannikolle keskiviikkona iltaseitsemältä Suomen aikaa.

Kaupunki vailla sähköä

Michael iski ensimmäisenä Panhandleen, joka on epävirallinen nimi Floridan luoteisosan kapealle maakaistalle. Michael on rajuin Panhandlessa koskaan mitattu myrsky.

– Minä pelkään. En odottanut tätä, sanoi 63-vuotias vihanneskaupan myyjä Bill Manning Panama Cityn kaupungissa Floridassa.

Manning pakeni asuntoautonsa kanssa turvallisempaan paikkaan. Hän aikoi yöpyä hotellissa, mutta sähköt katkesivat sieltäkin.

Panama City oli keskiviikkoiltana autio. Kaupunki oli pimeä sähkönjakelun katkettua, ja sen kadut olivat veden vallassa.

Yli 400 000 kotitaloutta ja yritystilaa oli vailla sähköä Floridassa, Georgiassa ja Alabamassa keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

Tuulen nopeus oli kovimmillaan 70 metriä sekunnissa, mutta muutama tunti sitten tuuli puhalsi enää 32 metriä sekunnissa.

Kolmanneksi voimakkain

Michael iski Yhdysvaltain mantereelle neljännen kategorian myrskynä. Myrskyn voimaa arvioidaan Saffir-Simpsonin viisiportaisella asteikolla.

Michael on kolmanneksi voimakkain hurrikaani Yhdysvaltain mittaushistoriassa. Sitä voimakkaampia olivat hurrikaani Camille, joka iski Mississippin suistoon vuonna 1969 ja Florida Keysiin iskenyt hurrikaani vuonna 1935.

Tällä hetkellä Michael on ykköskategorian myrsky. Sen vauhti on hidastunut sen jälkeen, kun se iski mantereeseen.

Etelä-Carolina taas reitillä

Hirmumyrsky on nyt Georgian kohdalla.

Torstaina iltapäivällä sen pitäisi saavuttaa Etelä-Carolinan osavaltio. Pohjois- ja Etelä-Carolina kokivat edellisen kerran kovia syyskuun puolivälissä, kun hurrikaani Florence iski sinne täydellä voimalla.

Presidentti Donald Trump on julistanut Floridan hätätila-alueeksi. Se nopeuttaa keskushallituksen avustustoimia.

Jo ennen hurrikaanin saapumista Yhdysvaltain mantereelle lähes puolet Meksikonlahden öljyn- ja kaasuntuotannosta ajettiin varotoimena alas.

Uusimmat

Fingerpori

comic