Uutiset

HUSin uusi toimitusjohtaja: Diabeteksen hoito on sattumanvaraista ja se on sälytetty liikaa potilaan itsensä vastuulle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtoon valitun Juha Tuomisen mukaan kansantautien tehokkailla hoito-ohjelmilla saavutettaisiin suuremmat säästöt terveysmenoissa kuin sote-uudistuksella.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin toimitusjohtajana vuoden alussa aloittavan Juha Tuomisen mukaan sote-uudistuksessa on unohtunut lääketieteellisen tutkimuksen korostaminen. Jos tutkimuksesta säästetään, se näyttäytyy myöhemmin kuluina.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uusi toimitusjohtaja Juha Tuominen päivysti nuorena lääkärinä 180 viikonloppuyötä Mäntsälän terveyskeskuksessa.

– Siellä näki, mitä kansa sairastaa. Se ohjasi minut erikoistumaan sisätauteihin ja tekemään väitöskirjan diabeteksesta.

Vielä Tuominen on puhumassa kansanterveydestä yksityisen puolen Terveystalossa, jossa hän on loppuvuoteen asti johtavana ylilääkärinä.

1,5 miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidosta vastaavan HUSin johtoon tiistaina valittu Tuominen puhuu mielellään diabeteksesta. Suomalaisten suuriin kansantauteihin kuuluvan diabeteksen hoito on Tuomisen mukaan aivan liian sattumanvaraista ja sälytetty liikaa potilaan itsensä vastuulle.

– Diabetesta ei osata hoitaa kokonaisuutena. Silloin erikoissairaanhoidolle jää komplikaatioiden hoito eli se kallis pää.

 

Diabetes liitännäiskuluineen maksaa 2,5 miljardia euroa

Jos diabetesta alettaisiin hoitaa järjestelmällisesti, Tuomisen mukaan saataisiin helpommin samanlaiset säästöt terveysmenoihin kuin mihin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella pyritään. Sote-uudistuksella tavoitellaan sosiaali- ja terveysmenojen kustannustason leikkaantumista 3 miljardilla eurolla kymmenessä vuodessa.

– Jos laskee diabeteksen liitännäiskuluineen, se maksaa 2,5 miljardia euroa eli 15 prosenttia terveydenhuollon kuluista.

Liitännäiskuluja tulee esimerkiksi, kun diabeetikko joutuu dialyysihoitoon tai hänelle tulee sydänongelmia.

– Siihen vielä päälle miljardin euron kustannukset ennenaikaisesta eläköitymisestä. Yhteensä se on 3,5 miljardin potti.

Lisäksi hoitamattoman diabeteksen takia työpaikoilla on väsyneitä työntekijöitä ja paljon sairauspoissaoloja, jotka maksavat työnantajalle keskimäärin 350 euroa päivässä.

 

Digitaalisuus tehostaa hoitoa

– Diabeteksen voi kurinalaisesti hoitamalla ja varhain puuttumalla lykkäämään ja parhaassa tapauksessa joillakin ihmisillä estämään.

Digitaalisuudella eli tehokkailla tietojärjestelmillä on suurten kansantautien hoidossa tärkeä rooli.

– Ei voi olettaa, että lääkäri lyhyessä vastaanottoajassa saa potilaalta kaiken tiedon. Tietojärjestelmät pitää rakentaa niin, että lääkäri saa heti näkyville raportin, mitkä riskitekijät ovat koholla ja mitä tutkimuksia on tehty.

Tuomisen mukaan riskiryhmään kuuluvat pitäisi saada säännölliseen hoito-ohjelmaan samoin kuin autoa käytetään säännöllisesti huollossa. Potilaan pitäisi saada esimerkiksi sähköisesti muistutuskutsuja tarkastuksiin.

– Se on oma päätös, jos ei halua ottaa hoitoa vastaan. Nyt se ei ole ollut oma päätös. Ihmiset luulevat, että kaikki on hyvin, kun seurantajärjestelmää ei ole.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic