Uutiset

HUS:n Lehtosen mielestä koronan toinen aalto on Suomessa "täysin estettävissä" – Diagnostiikkajohtaja kritisoi rajoituksien nopeaa purkamista

HUS:n johtaja kritisoi rajoituksien purkamista ja muistuttaa perustoimenpiteiden tärkeydestä Uuden Suomen blogissaan.
Lasse Lehtonen kertoo, että ajatus toisesta korona-aallosta perustuu pitkälti influenssaviruksen käyttäytymiseen. Kuva: Arttu Laitala
Lasse Lehtosen mielestä toinen aalto on täysin estettävissä. Kuva: Arttu Laitala

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mielestä hallitus on purkanut koronarajoituksia liian nopeasti.

Lehtonen kirjoittaa aiheesta Uuden Suomen blogissaan.

Lehtosen mukaan on aiheellista pelätä, että tartuntamäärät lähtevät nyt uudestaan nousuun alkukesän hyvän tilanteen jälkeen.

– Vallitsevassa pandemiatilanteessa on minusta melkoisen uskaliasta poistaa Suomessa isojen yleisötapahtumien kokoontumisrajoitus melkein samaan aikaan, kun väki palaa lomilta töihin ja koululaiset aloittavat syyslukukauden, Lehtonen kirjoittaa.

Lehtosen mielestä koronaepidemian tukahduttaminen ja toisen aallon estäminen ovat sekä väestön kokonaisterveyden että kansantalouden kannalta parempia vaihtoehtoja kuin taudin leviäminen väestöön, mikä on tapahtunut esimerkiksi Ruotsissa.

Ihmettelee rajoituksien nopeaa purkamista

Suomi onnistui Lehtosen mielestä koronaepidemian hallinnassa viime keväänä varsin kohtuullisesti, mutta hän ihmettelee kesän nopeaa rajoituksien purkamista.

– Euroopan komissio suosittaa toimimaan rajoitusten purussa maltillisesti ja seuraamaan yksittäisten rajoitusten purkamisen vaikutusta ennen uusia purkutoimia.

– Onkin valitettavaa, että maamme hallitus ei ole noita komission suosituksia noudattanut, vaan on varsin nopealla aikataululla ja ilman riittävän pitkää seurantaa purkanut keskeiset taudin leviämisen rajoitustoimet.

Tartuntamäärissä näkyy jo nousua

Koronatartuntojen alhaisin lukema Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella saavutettiin heinäkuun alussa viikolla 28. Kyseisenä aikana koronapositiivisia näytteitä oli Lehtosen mukaan vain 6 kappaletta 8998 tutkitussa näytteestä.

– Seuraavalla viikolla positiivisia oli jo 14 ja kuluneella viikolla yli 20 viikoittaisten testimäärien pysyessä 9000 testin tasolla.

Rajoituksien purkamisen seuraukset ovat Lehtosen mukaan näkyneet monissa maissa, joissa tartuntamäärät ovat lähteneet uudelleen nousuun sen jälkeen, kun tauti on kertaalleen saatu kuriin. Hän mainitsee tällaisiksi maiksi Israelin, Australian ja Japanin.

– Rajoitusten purkamisen myötä tartuntamäärät lähtivät uudelleen kasvuun, mikä pakotti nuo hyvin selvinneet maat asettamaan uusia rajoituksia väestölleen.

– Koronavirusepidemian torjunta onkin kestävyyslaji, jossa hallitusten pitäisi malttaa ja väestön jaksaa ylläpitää tartuntoja estävää elämäntapaa, kunnes rokote tätä yleisvaarallista tartuntatautia vastaan on saatavilla.

Perustoimenpiteet tärkeitä

Lehtosen mukaan viruksen torjunta tapahtuu väestön tasolla kolmella perustoimenpiteellä, eli hyvällä käsihygienialla, etäisyyden pidolla ja kasvomaskien käytöllä.

– Kun noihin torjuntatoimiin yhdistetään mahdollisten koronapotilaiden testaus, altistuneiden onnistunut jäljitys sekä tartuntavaarallisten henkilöiden riittävän pitkä karanteeni, on koronavirusepidemian toinen aalto täysin estettävissä.

Kiina, Etelä-Korea ja Singapore ovat Lehtosen mukaan esimerkkejä maista, joissa uudestaan lisääntyneet koronatartunnat on pystytty menestyksellisesti tukahduttamaan.

 

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic