Uutiset

Huutonaurua ja pieleen menneitä repliikkejä – näin sujuvat Hotakaisen suosikkiromaaniin perustuvan elokuvan kuvaukset

Töölöläisen kivitalon rappukäytävässä on epäilyttävän hiljaista. Ainoatakaan repliikkiä, ohjaajan karjaisua tai klaffitaulun kalahdusta ei kuulu.

Juuri tämä on kuitenkin se rakennus, jossa kuvataan parhaillaan ensi vuoden kotimaista uutuuselokuvaa, Ihmisen osaa. Näinkö matalan profiilin puuhaa leffojen tekeminen on?

No, ei aivan. Pari kerrosta ylempänä sijaitsevassa huoneistossa meno näyttää huomattavasti villimmältä.

Lattialla lojuu tavararöykkiöitä kuin pahimman luokan muuttokaaoksessa. Lapsiperheen irtaimiston seasta erottuu krominvärisiä tarvikelaukkuja, ja mustapaitaiset miehet viipottavat huoneesta toiseen kanniskellen kummallista elektroniikkaa.

Makuuhuoneen sängyllä joku nauraa räkäisesti maha kippuralla. Paljastuu, että kyseessä on itse ohjaaja Juha Lehtola.

-Ja juuri nyt tuli lehdistö, hän parahtaa selvittyään hepulista.

Kaikesta päätellen kuvauspäivä on alkanut erinomaisissa tunnelmissa. Hyvä niin, sillä se on yksi viimeisistä. Lokakuussa aloitettu rumba on tarkoitus saada päätökseen ennen joulua ja elokuva markkinoille vuoden 2018 lopulla.

Monelle Ihmisen osa on alun perin tuttu Kari Hotakaisen vuonna 2009 ilmestyneenä menestysromaanina. Kyseinen teos onkin ollut vahvasti inspiraationa uudelle elokuvalle – keskeiset hahmot ovat samoja, ja itse kirjailijakin on ollut mukana laatimassa käsikirjoitusta.

Tarinan keskiöön on kuitenkin tällä kertaa nostettu vanhan rouvan Salme Malmikunnaksen sijaan hänen poikansa Pekka, joka on tehnyt kipeän konkurssin mutta tahtoo salata asian perheeltään ja ajautuu lopulta surkuhupaisaan valheiden verkkoon.

Pääroolia esittävä Hannu-Pekka Björkman istuskelee olohuoneessa yllään kulahtanut t-paita, jota koristaa Pekan kaatuneen datayrityksen logo. Hän kuuntelee Lehtolan ohjeita tulevaa kohtausta varten. Ensin pitäisi röhnöttää makuullaan ja sitten nousta seisomaan siten, että liikkeessä on mukana ennakoiva ”väliasento”.

-Tiedätkö mitä tarkoitan? Lehtola varmistaa Björkmanilta.

Luultavasti tämä tietää, vaikka alaa tuntemattomalle liikkeiden mittatilaustyö on täyttä hepreaa.

Kun hienosäädöt ovat kunnossa, ulkopuoliset patistetaan seuraamaan tapahtumia keittiön monitorilta.

-Kaikki valmiina, hiljaisuus ja ääni käy! kuuluu kaukaisuudesta.

Nyt kuvataan kohtausta, jossa kaikki perheenjäsenet – Armi Toivasen esittämä Maija-sisko, tämän tyttöystävä Bika sekä Pekan vanhemmat Leena Uotila ja Asko Sarkola – ovat kokoontuneet Helena-siskon luokse suunnittelemaan syntymäpäiväjuhlia. Kuten epäonnisen sankarin tuuriin kuuluu, pennitön Pekka saa kemujen järjestämisen harteilleen.

Tohinaa seuratessa yksi asia käy selväksi: elokuvanteko vaatii rautaisen ammattitaidon lisäksi lehmän hermoja. Sama kohtaus filmataan monta kertaa eri kulmista ja välillä otetaan uusintoja – esimerkiksi silloin, kun ”huolehtimiskiintiö” taipuu Helenaa esittävän Ria Katajan suussa ”kiihtiöksi”.

Kameran käydessä kukaan ei purskahtele nauruun. Ilmeet vaihtuvat näyttelijöiden kasvoilla kuin tarkan kellokoneiston ohjailemina, yhtä aikaa harkitusti ja luontevasti.

-Ihana otto, ihana otto! kantautuu Lehtolan suitsutus sivuhuoneesta.

Ihmisen osa -elokuva nähdään valkokankailla vuoden 2018 lopulla.

Hotakaisen kirjasta on aikaisemmin tehty useita versioita teatterinäyttämöille muun muassa Helsingissä ja Tampereella. Myös koko illan elokuvaa ehdittiin suunnitella vaihtuvilla tekijäkokoonpanoilla pitkään, kirjan ilmestymisvuodesta 2009 lähtien.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic