Uutiset

Hylkiöiden huippukokous? Pohjois-Korea kertoi Syyrian johtajan aikovan vierailla Pjongjangissa

Vain runsas viikko ennen suunniteltua Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien tapaamista Pohjois-Korea ilmoitti Syyrian presidentin olevan tulossa Pjongjangiin.

Maan virallinen uutistoimisto KCNA ilmoitti sunnuntaina vierailusta, mutta ei kertonut tarkkaa päivää vierailulle, kertoo uutiskanava CNN. Syyria ei ole vielä vahvistanut vierailua.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin odotetaan saapuvan Pohjois-Korean pääkaupunkiin, mikä olisi historiallisesti ensimmäinen vieraan valtionjohtajan käynti Pjongjangissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un harjoittaa parhaillaan aktiivista kansainvälistä diplomatiaa. Viime kuussa hän tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kahdesti niemimaata jakavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Kim on käynyt myös Pekingissä ja viime viikolla hän tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Pjongjangissa.

”Yksi pahimmista teurastajista”

Heti ei ollut tiedossa, miten Yhdysvallat reagoi siihen, että Kim on kutsunut kylään yhden Yhdysvaltain vihollisista juuri ennen Kimin huippukokousta presidentti Donald Trumpin kanssa.

-Assad on yksi maailman pahimmista teurastajista, hänen vierailunsa ensimmäisenä maailman johtajana ei ole hyvä PR-temppu, sanoi Korea-tutkija Sue Mi Terry
New York Timesille.

-Tämä näyttää erittäin pahalta, varsinkin kun Kim Jong-un yrittää näyttää hyvältä kaverilta.

KCNA kertoi Assadin sanoneen vierailuaikeestaan Pohjois-Koreaan tilaisuudessa, jossa hän vastaanotti Pohjois-Korean uuden suurlähettilään Mun Jong-namin.

Assadilla ja Kimillä paljon yhteistä

Assadilla ja Kimillä on paljon yhteistä. Molemmat ovat maansa johdossa olevan perhedynastian vesoja ja molemmat ovat pitkään olleet kansainvälisen järjestelmän vihollisia. Molemmat ovat myös halunneet kehittää voimakkaita aseita.

Bashar al-Assadin isä Hafez tapasi Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin 1970-luvulla. Vuonna 2015 Damaskokseen perustettiin puisto, joka kantaa Kim Il-sungin nimeä.

Molemmat maat hyötyivät paljon puolustusyhteistyöstä Neuvostoliiton kanssa. Pohjois-Korean on epäilty toimittaneen Syyrialle pitkälle kehittynyttä Scud-ohjusteknologiaa.

Viime vuoden huhtikuussa Kim lähetti Assadille onnitteluviestin Syyrian johtavan puolueen perustamisen juhlapäivänä vain vähän sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen epäiltiin syyllistyneen kemialliseen iskuun siviilejä vastaan.

YK:n asiantuntijat ovat syyttäneet Pohjois-Koreaa siitä, että se olisi lähettänyt Syyrian hallitukselle materiaaleja, joita voi käyttää kemiallisten aseiden kehittämiseen. Syyria on ollut sisällissodassa vuodesta 2011.

YK:n mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt vuosien 2012 ja 2017 välillä Syyriaan ainakin 40 laivalastillista materiaaleja, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilaallisiin tarkoituksiin. Pohjois-Korean teknikoita on myös lähetetty työskentelemään Syyrian kemiallisten aseiden ja ohjusten tuotantolaitoksissa.

Presidentti Donald Trump on määrännyt kaksi ohjusiskujen sarjaa Syyriaan rangaistukseksi epäillyistä kemiallisin asein tehdyistä hyökkäyksistä.

Israel puolestaan on iskenyt ilmasta epäiltyyn ydinlaitokseen Syyriassa vuonna 2007. Israelin mukaan Pohjois-Korea oli auttanut laitoksen varustelussa.

Kim vaihtoi puolustusvoimien johtoa

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrotaan vaihtaneen kolme johtajaa maan puolustusvoimista. Heidän tilalleen on nimitetty Kimille lojaaleja nuorempia miehiä.

Etelä-Korean Yonhap-uutistoimiston mukaan puolustusministeri Pak Yong-sik korvattiin No Kwang-cholilla ja Korean kansanarmeijan (KPA) yleisesikunnan päällikkö Ri Myong-su korvattiin hänen varamiehellään Ri Yong-gilillä.

Jo aiemmin kerrottiin KPA:n yleisen politiikan toimiston (GPB) johtajan Kim Su-gilin tilalle tulleen Kim Jong-gakin.

-Kaikki nämä (ylennetyt) kaverit ovat Kim Jong-unin miehiä, sanoi Korea-tutkija Michael Madden CNN:lle.

-Kaikki kolme ovat olleet tärkeissä ja korkeissa asemissa Kim Jong-unin aikana, he ovat lojaaleja (hänelle) ja kaikilla on kokemusta ulkomaisista delegaatioista.

Maddenin mukaan erityisesti yleisen politiikan toimiston johtajan nimitys on mielenkiintoinen, sillä toimisto on kaikista mahdollisista tahoista realistisin uhka Kimin yksinvallalle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic