Uutiset

Hymyt lähettivät signaalin itään

Karlbergin linnan päärakennus valmistui vuonna 1634.

Ruotsin kuningaskunta, johon kuului Suomen maa-alue, oli kohoamassa sotilaalliseksi suurvallaksi.

Tukholmassa aistii yhä 300 vuotta sitten päättyneen suurvaltakauden tunnelman. Historioitsija Jussi Niinistöstä, puolustusministeristämme, tuntui epäilemättä mairealta allekirjoittaa Suomen liittymissopimus Britannian johtamiin erittäin nopean toiminnan JEF-taistelujoukkoihin Karlbergin linnassa.

Allekirjoitushuoneen seiniä koristivat mahtipontiset muotokuvamaalaukset.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon muistutti kynään tarttuessaan, että englantilaiset ja ruotsalaiset solmivat liittosuhteita jo satoja vuosia sitten.

-Olemme nyt kaikki samalla puolella. Seisomme olkapää olkapäätä vasten suomalaisten ja ruotsalaisten ystäviemme kanssa, Fallon aloitti pienimuotoisen allekirjoitustilaisuuden vierellään Niinistö ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

-Tämä on historiallinen päivä, Fallon kiteytti.

Britannia on läntisen Euroopan suurin sotilasmahti ja ydinasevalta, jonka puolustusbudjetti oli viime vuonna 57 miljardia Yhdysvaltain dollaria (42 miljardia puntaa).

JEF ei ole mini-Nato, mitä Fallon painotti, mutta se on silti varsinkin Suomelta valtava harppaus, jota voi pitää yhtenä sotilaallisen liittoutumisen muotona.

Suomi ei kuulu sotilasliittoon, mutta Suomi on viimeistään nyt sotilaallisesti liittoutunut maa.

Poliitikkomme eivät tarpeettomasti halua ärsyttää autoritaarista Venäjää, joten he puhuvat vähän, mutta tekevät sitäkin enemmän. Välillä on niinkin, että suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa hyssyttelyn kulttuurissa jää tiedotusvälineiden tehtäväksi kertoa kansalaisille, mistä oikein on kyse. Se lienee osittain viisas strategia.

Kun Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri
Robert Work viime lokakuussa laskeutui Suomeen allekirjoittamaan kahdenvälistä puolustusyhteistyöasiakirjaa, aseistettu venäläinen Suhoi-hävittäjä tunkeutui lähes samaan aikaan Suomen ilmatilaan.

Suomalainen Hornet oli sitä vastassa, mikä ei ollut sattumaa. Jotenkin ilmavoimilla oli tieto venäläisten aikeista.

Fallonilta, Hultqvistilta ja Niinistöltä kysyttiin, mitä Venäjä ajattelee Ruotsin ja Suomen liittymisestä JEF-maiden rintamaan.

Oikeastaan kysymystä ei pitäisi edes esittää, koska siihen sisältyy ajatus, että Venäjällä olisi veto-oikeus Suomen ja Ruotsin ulkopolitiikkaan ja puolustusratkaisuun.

Venäläisillä ei sitä ole, eikä sen paremmin Suomessa kuin Ruotsissakaan pidä viedä sisäpoliittista keskusteluilmapiiriä siihen suuntaan, että Kremlillä olisi veto-oikeus maidemme asioihin. Erään merkittävän suomalaisen ulkopoliittisen vaikuttajan mukaan presidentti Vladimir Putin ryhtyy vain sotilasoperaatioihin, jotka hän tietää Venäjän voittavan.

Putin kunnioittaa pohjimmiltaan vain voimaa, joten Ruotsin ja Suomen JEF-jäsenyys nostaa kynnystä painostaa maitamme sotilaallisella voimalla.

Fallon puhui allekirjoitustilaisuudessa ebolan torjunnasta, mutta poliittinen viesti oli annettu etukäteen kahdessa lehtihaastattelussa.

Ruotsalaisen Dagens Nyheterin turvallisuuspolitiikan toimittajalle Mikael Holmströmille Fallon muun muassa oli sanonut, että ”absolut, absolut”, kun Holmström oli kysynyt, tulisiko Britannia Ruotsin avuksi sotilaallisessa kriisissä.

-Ja se on tärkeää Ruotsille, koska Ruotsi ei ole mukana Natossa, Fallon arvioi DN:n haastattelussa.

Suomeen Fallon antoi haastattelun Lännen Medialle – ja viesti oli sama.

-Vastaus on siis kyllä. Suomi ei ole yksin, eikä Suomen pitäisi olla yksin, Fallon painotti haastattelussa.

-Toivon JEF-joukkojen tuovan lisävakuutuksen ja tyynnyttelevän Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita. Jäsenyyden kautta niillä on ystävien joukkoja valmiina toimimaan ja auttamaan, Fallon jatkoi, kun halusin varmistaa asian.

Karlbergin linnassa puhuttiin hieman verhotummin. Olihan painava viesti jo annettu.

Hultqvist totesi, että Britannia, Ruotsi, Suomi ja muut JEF-maat (Hollanti, Baltian maat, Tanska ja Norja) lähettävät toiminnallaan signaaleja.

-Se [JEF] antaa valmiuksia Suomelle ottaa vastaan apua, jos meille tulee jokin kriisi. Tämän tyyppinen yhteistyö parantaa asevoimiemme yhteensopivuutta, Niinistö arvioi hillittyyn tapaansa.

Karlbergin linnasta lähti perjantaina vahva signaali Venäjälle: Suomi, Ruotsi ja Baltian maat kannattaa kaikissa oloissa jättää rauhaan. Tukenamme on ydinasevalta Britannia, jota Putin pohjimmiltaan kunnioittaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic