Uutiset

Hyökkäykset kouluja vastaan ovat yleistyneet maailmalla – tuhansia vääryyksiä viime vuosina

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön mukaan hyökkäykset kouluja ja yliopistoja vastaan ovat yleistyneet.

-Vuosien 2013–2017 välisenä aikana tehtiin yli 12 700 hyökkäystä oppilaitoksia, näiden henkilökuntaa tai oppilaita vastaan, todetaan Global Coalition to Protect Education from Attack -yhteenliittymän torstaina julkistamassa raportissa.

Yhteenliittymän puheenjohtajina toimivat tällä hetkellä Pelastakaa Lapset sekä ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tuoreessa yhteenliittymän koostamassa raportissa todetaan, että 41 maassa tehtiin viimeisten viiden vuoden aikana vähintään viisi hyökkäystä oppilaitoksia, opettajia tai oppilaita vastaan.

Tilanne on huonontunut vuosista 2009–2013, jolloin tehtiin edellinen seurantaraportti.

Raportissa tarkastellaan tilannetta erityisesti 28 maassa, joissa tapahtui vähintään 20 hyökkäystä koulutusta vastaan seurantajakson aikana.

Tilanne on erityisen huono muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa, Syyriassa sekä Jemenissä.

Jemenissä yli 1500 oppilaitosta vahingoittui tai tuhoutui ilmaiskuissa, taistelujen seurauksena tai niitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin.

Syyriassa on raportoitu 650 tapausta, jossa on joko hyökätty koulutusta vastaan tai hyödynnetty oppilaitosta sotilaallisiin tarkoituksiin.

Filippiineillä aseelliset osapuolet vainosivat tai uhkailivat vähintään tuhatta opiskelijaa ja opettajaa.

Tytöt ja naiset usein kohteina

Tytöt ja naispuoliset opiskelijat sekä opettajat olivat monessa maassa tarkoituksellisten hyökkäysten kohteina.

Ääriryhmät ovat pommittaneet ja sytyttäneet tuleen tyttökouluja sekä tappaneet, haavoittaneet tai uhanneet naispuolisia oppilaita ja opettajia.

Esimerkiksi Afganistanissa noin joka neljäs raportoitu hyökkäys koulutusta vastaan kohdistui tyttökouluihin. Aseistetut ryhmät tai joukot ympäri maailman ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi tai raiskanneet naisia ja tyttöjä oppilaitoksissa ja koulujen läheisyydessä.

Maailmanlaajuisesti vallitsee yhä laajempi yksimielisyys siitä, että koulujen ja yliopistojen on oltava turvallisia tiloja sotien aikana. YK:n jäsenmaista yli kolmannes on hyväksynyt julistuksen turvallisten koulujen puolesta ja täten sitoutunut konkreettisiin toimiin koulutuksen suojelemiseksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic