Uutiset

Hyökkäys Timo Soinin kimppuun ei ollut yksitäistapaus, sillä poliitikkoja on uhattu myös aiemmin – Li Andersson joutui uhkaavaan tilanteeseen Jyväskylässä

Listasimme poliitikkoihin kohdistuneita hyökkäyksiä ja ilkivaltaa viime vuosilta.
Timo Soini. Arkistokuva. Kuva: ATTE KAJOVA

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun yritettiin hyökätä sunnuntaina, kun hän oli tapaamassa äänestäjiä Korson maalaismarkkinoilla.

Poliitikkoihin kohdistuvat fyysiset hyökkäykset tai ilkivallan teot ovat melko harvinaisia Suomessa. Poliitikot joutuvat huomattavasti useammin erilaisen uhkailun kuin fyysisen hyökkäyksen kohteeksi.

Ulkomailla poliitikkoihin kohdistuvat hyökkäykset ovat yleisempiä. Pohjoismaiden tunnetuin tapaus on Ruotsin pääministerin Olof Palmen murha vuonna 1986. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh puukotettiin kuoliaaksi tavaratalossa vuonna 2003.

Suomen tunnetuin poliittinen väkivallanteko tapahtui vuonna 1904, kun senaatin virkamies Eugen Schauman ampui Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin senaatin toisen kerroksen portaikossa. Vuonna 1922 Suomen sisäministeri Heikki Ritavuori ammuttiin kotiovelleen Helsingin Nervanderinkadulla.

Poliitikot hyökkäysten ja ilkivallan kohteena Suomessa 2010-luvulla

Timo Soini (sin.), 2019

Mies yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia maalaismarkkinoilla Korson monitoimikeskus Lumon lähistöllä. Ulkoministerin turvamiehet painoivat nopeasti Soldiers of Odin -tunnuksin varustautuneen miehen maahan.

Soini oli markkinoilla tapaamassa äänestäjiä. Soini ei ole ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Laura Huhtasaari (ps.), 2017

Vuonna 2017 Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana olleen kansanedustaja Laura Huhtasaaren kodin kaksi ikkunaa rikottiin. Huhtasaari oli ilkivallan teon aikaan joululomalla Sveitsissä.

Aiemmin samana vuonna Huhtasaaren kodin seinään oli kirjoitettu ”homohuora”.

Jussi Halla-aho (ps.), 2017

Viime presidentinvaalien alla mies lähti Turussa seuraamaan ravintolasta poistunutta Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa, joka oli menossa hotelliin. Hotellin edustalla viisi kasvonsa peittänyttä henkilöä käyttäytyi uhkaavasti Halla-ahoa kohtaan, ja yksi seurasi puheenjohtajaa hotellin aulaan.

Kukaan ei käynyt Halla-ahoon fyysisesti käsiksi.

Alexander Stubb (kok.), 2015

Mies heitti kolajuomaa tuolloin valtiovarainministerinä työskennelleen Alexander Stubbin päälle Tamperelaisessa kauppakeskuksessa. Stubb oli tapaamassa kansalaisia kauppakeskuksen kahvilassa.

Elokuussa 2015 kaksi miestä tunkeutui Stubbin kodin pihamaalle ja rikkoi talon ikkunoita.

Li Andersson (vas.), 2013

Kolme teräasein varustautunutta miestä yritti tunkeutua Jyväskylän kirjastossa pidettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuuteen. Kirjaa oli esittelemässä teoksen kaksi kirjoittajaa, Li Andersson ja Mikael Brunila.

Tilaisuuden järjestäjät onnistuivat estämään miesten pääsyn kirjastoon. Yhtä tilaisuuden järjestäjistä viillettiin puukolla.

Andersson työskenteli tuolloin vasemmistonuorten puheenjohtajana ja Turun kunnanvaltuutettuna.

Päivi Räsänen (kd.), 2013

Vuonna 2013 sisäministerinä työskennelleen Päivi Räsäsen kodin ovea ja seiniä sotkettiin kananmunilla. Ilkivallan teko sattui joitain päiviä sen jälkeen, kun Räsänen oli pitänyt puheen, jossa hän oli verrannut aborttia eläimen teurastamiseen.

Jyrki Katainen (kok.), 2012

Nuori mies polvistui Suomen silloisen pääministerin Jyrki Kataisen eteen ja otti takkinsa taskusta leipäveitsen. Hän piti veistä kämmenellään teräosa itseensä suunnattuna.

Mies oli ennen polvistumistaan sanonut Kataiselle, että ”minä tulin leikisti tappamaan sinut”. Kataisen turvamiehet ottivat miehen nopeasti hallintaansa. Tapaus sattui vaalitilaisuudessa Turussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti