HYÖTYJUTUT Uutiset

Hyönteiskokki suunnitteli Trumpille ja Putinille ötökkämenun – Miltä kuulostaisivat murkkukurkut tai sirkkakukkoset?

Hyönteisruuan suosio kasvaa, ja kauppojen hyllyillä näkyy nykyään sirkkaleipiä ja muita öttiäisruokia. Oli lähellä, että Suomi 100 -itsenäisyysjuhlissakin olisi tarjoiltu hyönteisiä.

-Kävimme vuosi sitten keväällä Mäntyniemessä tasavallan presidentin keittiössä esittelemässä hyönteisruokia. Keittiössä oltiin aivan innoissaan, mutta juridisista syistä linnan juhlissa ei vielä viime vuonna nähty sirkkakukkosia. Tämän vuoden osalta neuvottelut ovat kuitenkin käynnissä, toteaa hyönteiskokki Topi Kairenius.

Suomi salli hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille syksyllä 2017, minkä jälkeen hyönteisten tuotanto ja myynti on ollut laillista.

Kairenius on tänään julkaissut Hyöntesikokki-keittokirjan, joka on ensimmäisiä suomalaisia hyönteisruokakirjoja. Lännen Media pyysi Kaireniusta suunnittelemaan menun Suomeen valtiovierailulle saapuville Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille.

Jos sirkat kelpaavat presidentti Sauli Niinistölle, miksei myös Donald Trumpille ja Vladimir Putinille?

Ötökkäburgeria Amerikan pikaruoka-presidentille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiedetään pitävän pikaruuasta ja erityisesti hampurilaisista. Roskaruokarakkauden lisäksi syy pikaruokadieettiin löytyy myös pelosta. Trump on ollut jo pitkään huolissaan siitä, että hänet saatetaan myrkyttää.

Tästä syystä Trump käy mieluummin pikaruokaravintoloissa, joissa ruuat on jo valmistettu etukäteen, kertoo muun muassa talouslehti Business Insider.

Vaikka Trump on ruokavalionsa suhteen ilmeisen nirso, hyönteiskokki Kairenius on vakuuttunut siitä, että tyypillinen jenkkiburgeri ötökkätwistillä saa Trumpinkin sydämen sykkimään sirkoille.

Sloppy Joe (kahdelle)

40 g pakastesirkkoja

100 g nyhtökauraa

1 sipuli pilkottuna

1 dl paseerattua tomaattia

worcester-kastiketta

1 tl ruokosokeria

2 briossisämpylää

silmusalaattia

valkosipulikurkkuja viipaleina

Majoneesi

2 munankeltuaista

1 rkl voimakasta sinappia

1/4 tl suolaa

1/4 tl sokeria

2 dl oliiviöljyä

1 limetin mehu

Ota sirkat pakkasesta ja paista reilussa öljyssä alkuun kovalla lämmöllä. Siirrä ötökät sivuun ja kuullota pilkottu sipuli pannulla läpinäkyväksi. Lisää öljyä ja nyhtökaura. Paista keskilämmöllä viitisen minuuttia ja lisää pannulle paseerattu tomaatti, sokeri sekä hömpsy worcester-kastiketta. Siirrä kulhoon.

Surauta majoneesiainekset sekaisin korkeassa astiassa. Huuhtele ja kuivaa pannu ja paahda sillä halkaistut sämpylät. Voitele sämpylät limemajoneesilla ja levitä pohjan päälle kurkkuviipaleet. Täytä nyhtiskastikkeella ja sirkoilla. Vielä silmusalaatit väliin ja sämpylälle hattu päähän.

Hapokkaita hyönteiskurkkuja Venäjän teräsmiehelle

Venäjän presidentti Vladimir Putin elää hyvin kurinalaista elämää, johon kuuluu paljon urheilua. Tiettävästi Putin syö usein aamupalaksi viiriäisenmunia, puuroa ja hedelmämehua. Presidentin on myös kerrottu pitävän pistaasijäätelöstä.

Useimmat venäläiset kuitenkin rakastavat hapatettuja vihanneksia, ja siksi hyönteiskokki uskoo, että muurahaishapolla höystetyt avomaankurkut kelpaavat askeettiselle urheilijalle.

Murkkukurkku

1/2 dl kekomuurahaisia

1 kg avomaankurkkuja

5 valkosipulin kynttä

5 cm inkivääriä

kuivia limetinlehtiä

Mausteliemi

2 dl väkiviinaetikkaa

5 dl vettä

1 dl hunajaa

1 rkl suolaa

Suikaloi kurkut, kuori valkosipulin kynnet ja pilko inkivääri. Laita purkkiin odottamaan. Kiehauta mausteliemen ainekset ja kaada liemi purkkiin muiden ainesten päälle. Sulje kansi tiiviisti ja säilytä kylmässä. Odota viikko ja nauti smetanan ja hunajan kanssa.

Huom! Etikka ei tee hyvää metallikansille, joten käytä lasikantisia astioita tai aseta purkin suun ja metallikannen väliin muovikelmu.

Suomalaista perinneruokaa sirkoilla

Jotta Suomeen saapuvat valtion päät eivät saisi vain ulkomaan herkkuja, hyönteiskokki suosittelee tarjottavaksi myös jotakin kotimaista. Suomi 100 -juhliin ehdotettu cocktail-purtava edustaa Kaireniuksen mukaan suomalaisia perinteitä.

Sirkkakukkoset (16 cocktailpalaa)

300 g lehtitaikinaa

100 g paahdettuja sirkkoja

30 g silavaa tai voita

ruisjauhoa

sirkkajauhetta

suolaa

timjamia

Kaulitse lehtitaikina leivinpaperin päällä noin 2 mm ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta noin 8 x 8 cm kokoisia neliöitä. Ota esiin jääkaappikylmä voi tai silava ja höylää siitä lastuja. Mausta sirkat kevyellä suolalla ja timjamilla. Kiedo hyppysellinen sirkkoja kahteen pehmeään rasvalastuun ja muotoile niistä noin 3 cm kokoinen pyörykkä.

Aseta silava-sirkkapyörykkä taikinalevyn keskelle ja sulje pyörykkä taikinan sisään. Sekoita matalan lautasen pohjalle ruisjauhoa ja sirkkajauhetta suhteessa 50:50. Kostuta kukkosen kuori vedellä ja pyöräytä jauhoissa.

Paketoi kukkoset folioon ja laita paista 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä jääkaapissa. Syö kylmänä tai käytä paistinpannulla.

Asiasanat

Uusimmat