Uutiset

Hyttyset eivät vielä haittaa – tutkijan mukaan lähiviikot ratkaisevat

Harvassa ovat olleet ne kesänviettäjät, jotka ovat valittaneet hyttysistä. Viileä alkukesä on hidastanut hyttysten lentoa ihmisten ilmoille.

-Kärsivällisyyttä, ihmiset, ne tulevat sieltä, hyönteistutkija Reima Leinonen vastaa kysymykseen, jatkuuko hyttyskesä yhtä hiljaisena kuin tähän saakka.

Hänen mukaansa hiljaiselo päättyy, jos sää lämpenee.

-Jos lähiaikoina tulee lämmin jakso, sanotaan viikko tai puolitoista, niin varmaan ystäviä piisaa, hän kommentoi näkymiä Lännen Medialle.

Lämmön seurauksena hyttysiä voisi lähteä liikkeelle samanaikaisesti paljon. Vaikka populaatio ei olisi tavallista suurempi, kuoriutumisen ajoittuminen lyhyelle ajalle voi hämätä luonnossa liikkujaa. Määrä voi tuntua paljon suuremmalta kuin se todellisuudessa on, sanoo Leinonen, joka työskentelee Kainuun ely-keskuksessa ympäristöasiantuntijana.

Hänen mukaansa seuraavat pari kolme viikkoa ovat ratkaisevia.

Kaikkiaan hyönteistilanne on hänen mukaansa myöhässä keskimäärin kolme neljä viikkoa. Hän tähdentää, että hyttystilanne voi vaihdella melkoisesti esimerkiksi kosteusolojen takia. Eteläisessä Suomessa hyttysiä voi olla paikoitellen paljonkin.

Lapissa räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen on myöhässä noin kaksi viikkoa, arvioi hyönteistutkija, amanuenssi Jukka Salmela Lapin maakuntamuseosta. Viikkojen ero vuosien välillä ei ole tavatonta. Ääriesimerkki on vuosi 2013, jolloin Lapin alkukesä oli erittäin lämmin ja räkkää oli jo toukokuussa. Nyt joukkoesiintyminen koittanee Pohjois-Lapissa Salmelan mukaan vasta heinäkuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic