Uutiset

Hyvä uutinen: valtameren syvyyksistä löytyi uusi laji – Huono uutinen: sen sisällä oli muovia

Tutkijat nostivat muovia nielleen katkan vajaan seitsemän kilometrin syvyydestä Mariaanien haudasta.
Eurythenes plasticus ja muovinpala, joka eliöstä löytyi. Kuva: WWF Suomi
Eurythenes plasticus ja muovinpala, joka eliöstä löytyi. Kuva: WWF Suomi

Tutkijat ovat löytäneet Tyynenmeren syvyyksistä aiemmin tuntemattoman katkalajin. Löytöpaikka on seitsemän kilometrin syvyydessä Mariaanien haudassa.

Katka sai tieteelliseksi nimekseen Eurythenes plasticus.

Syy on surullinen. Nimen plastiikki viittaa katkan sisältä tutkimuksissa löytyneeseen mikromuoviin, tässä tapauksessa polyeteenitereftalaattiin eli PET-muoviin. Sitä käytetään runsaasti muiden muassa muovipullojen ja urheiluvaatteiden valmistuksessa.

Aiemmin tuntematon katka joutui heti perusteellisiin tutkimuksiin. Kuva: WWF Suomi
Aiemmin tuntematon katka joutui heti perusteellisiin tutkimuksiin. Kuva: WWF Suomi

Nimen toivotaan soittavan kelloja

Suomessa löydöstä tiedotti kansainväliseen ympäristöjärjestöön kuuluva WWF Suomi. Lajiin liittyvää tutkimusta on rahoittanut WWF Saksa. Tutkimustulokset julkaistiin torstaina arvostetussa tiedejulkaisussa Zootaxassa.

– Lajilöydös osoittaa, miten kauaskantoiset seuraukset muovijäteongelmalla on, WWF Saksan meriohjelman päällikkö Heike Vesper toteaa tiedotteessa.

– Löydämme maapallon syvimmistä ja kaukaisimmista kolkista lajeja, jotka ovat nielleet muovia kauan ennen kuin ihmiskunta edes tiesi niistä.

Tutkimusryhmän johtaja Alan Jamieson toteaa puolestaan lajin nimivalinnan perustuvan kiireeseen, jolla merten muovijäteongelmaa pitää hillitä.

Uusi katkalaji sai muovisen latinankielisen nimen. Kuva: WWF Suomi
Uusi katkalaji sai muovisen latinankielisen nimen. Kuva: WWF Suomi

Pääosa jätemuovista ohittaa jätehuollon

Suurin osa maailman meriin välillä hyvinkin pitkiä reittejä kulkeutuvasta muovista ohittaa jätehuollon kokonaan. WWF:n mukaan jopa 75 prosenttia jätemuovista ei ole missään vaiheessa ollut jätehuollon piirissä.

– Kaikki tutkijoiden löytämät Eurythenes plasticukset eivät onneksi vielä sisältäneet muovia, sanoo WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo.

– Ongelmaan on herätty, mutta nyt tarvitaan yhteinen kansainvälinen sopimus, jotta näin olisi tulevaisuudessakin. Toivoa on, että katka varoittaisi meitä merten muovijätteistä vain nimellään.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic