Uutiset

Hyvältä näyttää, mutta iloita ei kannata – VM:n katsaus: talouden märkä rätti voi tulla myöhemmin

Suomen talous jatkaa kasvuaan ensi vuonna, joskin tätä vuotta hitaammin, arvioidaan valtiovarainministeriön talouskatsauksessa.

Tänä vuonna Suomen bruttokansantuote kasvaa 2,9 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvu hidastuu 2,1 prosenttiin. Vastaavasti vuonna 2019 kasvu tulee jäämään 1,8 prosenttiin.

Suurimpana syynä kasvun hidastumiseen on valtiovarainministeriön mukaan nopeutuva inflaatio, joka syö yksityistä kulutusta. Kasvu on kuitenkin kiihtyvän viennin ansiota.

-Kustannuskilpailukyvyn kohentuminen on tukenut viennin kasvua, toteaa finanssineuvos Jukka Railavo valtiovarainministeriöstä.

Työttömyys jatkaa ministeriön arvion mukaan laskuaan, ja kasvava työllisyys osaltaan parantaa kulutusta.

Railavo toteaakin, että kulutuksen kasvua ei niinkään tue yksittäisten perheiden lisääntyvät varat vaan se, että entistä useampi perhe pääsee kohenevan työllisyyden ansiosta takaisin kuluttavaan luokkaan.

Toisaalta kasvua tukee myös palkkakehitys, joka jatkuu ministeriön arvion mukaan maltillisena. Tämän syksyn liittokierros voi kuitenkin Railavon mukaan tarjota yllätyksiä, jos palkkojen nousu kasvaa odotettua enemmän.

Mitään tarkkaa lukua kriittiselle palkkojen kasvulle ei Railavo kuitenkaan pystynyt arvioimaan.

Talouskasvu ei kuittaa alijäämää

Koheneva taloustilanne ei kuitenkaan auta julkisen talouden kestävyysvajeeseen, katsotaan ministeriössä.

Katsauksen julkistustilaisuudessa muistutettiin, että talouskasvu voi jäädä väliaikaiseksi. Julkisen talouden pitäisikin ministeriön virkamiesten mukaan alkaa varautua nyt siihen, että taantua koittaisi lähitulevaisuudessa uudestaan.

-Tämä noususuhdanne ei ole poistanut rakenteellisia ongelmia julkisessa taloudessa, eikä sillä ole ollut vaikutusta julkisen talouden kestävyysvajeeseen, sanoo finanssineuvos Marja Paavonen.

Varsinkin ikääntyvä väestö tulee heikentämään julkista taloutta. Vanhenevan väestön myötä kasvavat eläkemenot ja terveydenhuoltokustannukset, ja vastaavasti työikäisen väestön osuus pienenee.

Valtiovarainministeriössä katsotaankin, että nyt olisi aika tehdä toimia, jotka tukevat talouskasvua. Näitä ovat ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan muun muassa asuntorakentaminen, työvoiman liikkuvuuden parantaminen ja työttömyyden vähentäminen.

Myös Paavosen mukaan tällä hetkellä olisi talouden sopeuttamisen sijaan tärkeämpää poistaa kasvun edellytyksiä. Varsinkin työllisyysastetta pitäisi saada nostettua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic