Uutiset

Iäkkäiden kotihoitoa varten uusia maakunnallisia oppaita – Lapissa painotetaan omaa osallistumista ja digipalveluja

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koti- ja omaishoidon suunnitteluun on tulossa syksyn aikana käytännönläheisiä käsikirjoja.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä vahvistaa puhelinneuvontaansa vanhuspalveluissa. Kuvituskuva

Lappilaiset ehtivät ensimmäisenä.

Juuri ilmestyneessä Toimiva kotihoito Lappiin -käsikirjassa esitellään ratkaisuja kotihoidon palvelujen järjestämiseen maakunnassa, jossa välimatkat ovat sangen pitkiä.

Lappilaisten ratkaisut painottuvat erityisesti osallisuuden vahvistamiseen sekä digitaalisiin palveluihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kotihoidon uusia maakunnallisia käsikirjoja on tulossa yhteensä kahdeksan. Lapin lisäksi Etelä-Savo on julkaissut jo jotain omia aineistojaan.

Muiden hankkeiden aineistot julkaistaan tämän syksyn aikana.

Koti- ja omaishoidon alueellisia hankkeita on meneillään myös Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Porvoossa, Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Keski-Suomessa.

Alueellisissa hankkeissa on tarkoitus luoda koti- ja omaishoitoon malleja, joita voidaan ottaa myös valtakunnallisesti käyttöön.

”Hyvän hoidon periaatteita maakunnittain”

Uusien maakunnallisten käsikirjojen taustalla on koti- ja omaishoidon uudistus, joka liittyy sote- ja maakuntauudistukseen.

Ministeriön mukaan uusissa käsikirjoissa kuvataan hyvän koti-, omais- ja perhehoidon periaatteita maakunnittain.

– Maakunnissa on kehitetty uudenlaisia tapoja toimia iäkkäiden kotihoidossa. Siten varmistetaan toiminnan ja osaamisen jääminen omaan maakuntaan, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ministeriön tiedotteessa.

Koti- ja omaishoidon uudistuksen lähtökohtana on ollut ministeriön mukaan varmistaa yhdenvertaiset ja yhteen sopivat palvelut kaikkialla Suomessa. Kotihoito ja kotiin tuotavat palvelut ovat aina ensisijaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic