Uutiset

ICT-ala aikoo tukea rahoitusalaa työsaarrolla, jos pankkilakko jatkuu ensi viikolla

ICT-ala on valmis liittymään työsaarrolla pankkilakon tueksi, jos rahoitusalan työehtosopimusneuvottelut eivät ratkea ensi viikon alussa, kertoo ammattiliitto Pro.

Pankkilakko on tällä viikolla sulkenut pankkeja torstaina ja perjantaina. Lakko saattaa jatkua ja laajentua ensi viikon torstaina ja perjantaina 4.1.–5.1.2018, jolloin myös pankkien ylemmät toimihenkilöt liittyisivät lakkorintamaan. Silloin lakossa olisi arviolta yli 20 000 työntekijää.

Seuraava rahoitusalan neuvottelupäivä on tiistai 2.1.2018.

Työsaarto voi vaikuttaa verkkopankkeihin

ICT-alan työsaarto merkitsisi sitä, että alan työntekijät eivät työskentelisi saarron alaisten yritysten eli pankkien kanssa. Yritysten tilaamia töitä ei tehtäisi. Mitään vikoja ei korjattaisi.

Työsaarron piirissä ovat esimerkiksi kaikki Osuuspankit, POP Pankit ja Säästöpankit, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja S-Pankki. Työsaarto alkaisi 4.1.2018 kello 6.00 ja päättyisi 5.1.2018 kello 23.59.

Saarto koskee ammattiliitto Pron jäseniä. Liiton mukaan sen päättämä työsaarto on laillinen tukitoimenpide.

Myös YTN tukee saartoa suosittamalla, että YTN-liittojen jäsenet pysyvät omissa tehtävissään eivätkä tee ammattiliitto Pron jäsenten saarron alaisia tehtäviä Teliassa, Elisassa ja DNA:ssa.

Pankkilakossa kiistellään viikonlopputöistä

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa yksi tärkeä kiistakysymys on se, onko työntekijöillä halutessaan oikeus pitää viikonloppuvapaat. Näin vaativat työntekijöiden edustajat.

-Olemme valmiita laajentamaan työaikaa, kunhan asioista sovitaan. Lähdemme siitä, että tehdään vapaaehtoisesti viikonloppuisin töitä, sanoo ammattiliitto Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala Lännen Medialle.

Työnantaja taas vaatii sitä, että tarvittaessa viikonloppuvuoroon tulevat voidaan määrätä, eikä jokaista muutosta tarvitsisi sopia paikallisesti.

Toinen neuvottelujen kiistakysymys liittyy palkankorotusten jakaantumiseen. Työnantaja haluaisi jakaa valtaosan palkankorotuksista paikallisesti sopien.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic