Uutiset

IEA nosti ennustettaan uusiutuvasta sähköstä – aurinkoenergia kasvaa räjähdysmäisesti

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa, että uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetti kasvaa maailmanlaajuisesti 43 prosenttia nykyisestä seuraavan viiden vuoden aikana.

IEA ennustaa nyt kolmanneksen nopeampaa kasvua uusituvalle sähkölle kuin vielä vuosi sitten. IEA:n mukaan syynä on aurinkosähkön nopea lisärakentaminen Kiinassa ja Intiassa.

Viime vuonna jo lähes kaksi kolmasosaa sähköntuotannon uudesta nettokapasiteetista oli IEA:N mukaan uusiutuvaa. Aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi vuodessa 50 prosentilla ja sitä rakennettiin ensi kertaa enemmän kuin uutta hiilivoimaa.

IEA:n mukaan uusiutuvan energian kapasiteettia rakennetaan seuraavan viiden vuoden aikana noin 1 000 gigawattia lisää.

-Se vastaa noin puolta maailman nykyisestä hiilivoimasta, jonka rakentamiseen on mennyt 80 vuotta, vertaa IEA:n johtaja Fatih Birol.

Kiinasta on tullut IEA:n mukaan maailman uusiutuvan energian kiistaton ykkösmaa, sillä peräti 40 prosenttia koko maailman uusiutuvan energian lisäkapasiteetista rakennetaan sinne.

IEA odottaa, että uusiutuvaa energiaa rakennetaan seuraavan viiden vuoden aikana Intiaan ensi kertaa enemmän kuin Euroopan unioniin. Esimerkiksi kotimainen valtionyhtiö Fortum on lähtenyt määrätietoisesti investoimaan Intian aurinkosähkömarkkinoille.

IEA:ta on vuosien varrella arvosteltu siitä, että se on kerran toisensa jälkeen aliarvioinut uusiutuvan energian kasvutahdin.

Maailman talousfoorumi World Economic Forum arvioi viime kuussa, että aurinkoenergian nopean kasvun ansiosta sen nimelliskapasiteetti voi ohittaa ydinvoiman maailmanlaajuisesti vielä kuluvan vuoden aikana.

Ydinvoimaa tuotetaan silti vielä enemmän kuin aurinkosähköä, koska aurinkopaneelit tuottavat energiaa vain valoisana aikana, eivätkä silloinkaan aina täydellä teholla.

Suomessa tehtiin
Tuulivoimayhdistyksen mukaan tiistaina uusi tuulivoiman tuotantoennätys, kun vuorokauden aikana tuotettiin 29 800 000 kWh sähköä. Se vastasi 13 prosenttia Suomen kulutuksesta saman vuorokauden aikana.

Suomalaiset tuulivoimalat tuottivat ennätyspäivänä sähköä noin 81 prosenttia siitä mihin ne kykenisivät, jos voimalat tuottaisivat sähköä koko ajan täydellä nimelliskapasiteetillaan. Tämä tuulivoiman kapasiteettikerroin on Suomessa keskimäärin yli 30 prosenttia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic