Uutiset

”Ihmiset ovat itse vastuussa siitä,mitä he somessa tekevät”

Jussi Halla-aho jakoi sunnuntaina omilla Facebook-sivuillaan MV-julkaisun juttua, jossa väitettiin että Turun puukotusten uhreja auttanut afganistanilainen ei olisikaan auttanut uhreja toisin kuin saman päivän Turun Sanomien haastattelussa kerrottiin.

Halla-ahon jakamassa jutussa MV-lehti otsikoi Turun Sanomien tehneen valheuutisen Ahmed Hosseinista. Jutussa MV väittää, että Turun Sanomat antaa Hosseinille meriitit, jotka oikeasti kuuluvat suomalaiselle. Päivityksessään Halla-aho syytti Turun Sanomia ”härskistä toiminnasta”.

Halla-aho kertoi päivityksessään, että MV:n jutun yhteydessä julkaistut kuvat ja videot todistavat, että auttaja oli afganistanilaissyntyisen miehen sijaan suomalainen. MV:n kuvassa vertavuotavaa uhria auttaa oikeistosymbolia paidassaan kantava valkoihoinen mies.

Jussi Halla-ahoa närästi se, että suomalaisia auttajia ei nostettu esille. Hän ei katso tarpeelliseksi korjata Facebook-sivuille kirjoittamaansa.

-Sen tarkistaminen, miten asiat oikeasti menivät, on tiedotusvälineiden tehtävä, Halla-aho sanoi STT:n haastattelussa maanantaina.

Miksi jaoit tämän MV:n jutun?

-Vaikka sinänsä on tietenkin aiheellista nostaa esiin puukotuksen uhreja auttaneita ihmisiä, heitä näyttää valikoidun sen mukaan, mikä sopii haluttuun narratiiviin.

Mihin perustuu väitteesi siitä, että Turun Sanomien artikkeli on harhaanjohtava tai virheellinen?

-Kiinnitin huomiota siihen kuvamateriaaliin, joka (MV:n) jutussa oli, uhria auttavaan ihmiseen ja hänen vaatetukseensa, joka sisälsi tiettyjä kulttuurisymboleita.

Oletko tietoinen siitä, että jakamasi linkki nostatti trollausvyöryn Turun Sanomien toimittajan sosiaalisen median kanaviin?

-Totesin itsekin, että MV on siinä määrin latautunut julkaisu, että on syytä olla linkittämättä sen juttuja. Siksi poistin päivitykseni.

Eikö mielestäsi julkisuuden henkilöllä ja erityisesti puolueen puheenjohtajalla ole tavallista ihmistä suurempi vastuu jakamastaan materiaalista ja sen mahdollisista seurauksista?

-Kaikki oikeustoimikelpoiset ihmiset ovat ihan itse vastuussa siitä, mitä he somessa tai missään muualla tekevät.

Et siis koe olevasi vastuussa sunnuntaina alkaneesta toimittajaan kohdistuneesta somevainosta?

-Kuten äsken sanoin, kaikki oikeustoimikelpoiset ihmiset ovat ihan itse vastuussa siitä, mitä he somessa tai missään muualla tekevät. Kaikki mitä Turun Sanomat julkaisee, se julkaisee sen lehtenä. En edes tiennyt, kuka tämän jutun oli kirjoittanut, kunnes huomasin, että kyseinen toimittaja kirjoitti Twitterissä, että olisin masinoinut jonkun kampanjan häntä vastaan.

Oliko kyseessä masinoitu kampanja?

-Ei todellakaan.

Vuonna 2015, kun usutit seuraajiasi trollaamaan vasemmistopoliitikon Veronika Honkasalon Facebook-sivuja, päivitit jälkeenpäin, että ”En saanut Veronikaa vaikenemaan. Trolli-botit ja maahanmuuttovastaiset voimat, komento takaisin!”

-Tämä oli tietenkin kommentti siihen, että Veronika Honkasalo uhosi, ettei häntä saada vaikenemaan. Se oli naurettavaa, koska ei kukaan halunnut häntä vaientaa.

Jatkoa seuraa

MV:n jutustatutkintapyyntö
Turun Sanomat teki maanantaina tutkintapyynnön MV-lehden jutusta. Lisäksi poliisi ilmoitti toimittaja Rebekka Härköselle, että häneen kohdistunut vihakampanja aiotaan tutkia.
Poliisi on kuullut toimittaja Härkösen haastattelemaa Ahmed Hosseinia ja Hosseini on valmis myös valaehtoisesti todistamaan oikeudessa Turun Sanomille kertomistaan tapahtumista.

Asiasanat

Fingerpori

comic